Αισιοδοξία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, στιγμές πριν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Στην γραπτή ενημέρωση που έκανε ανήμερα της Πρωτομαγιάς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προκύπτει ότι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας είναι 21. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.612, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 593 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1291 (49.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μειώνονται οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, εμφανώς μειωμένος είναι και ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό 36 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 75 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κανένας θάνατος από κορωνοϊό χθες στην Ελλάδα
Τέλος, χθες δεν υπήρξε κανένας καταγεγραμμένος θάνατος. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 140. Οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 77251 κλινικά δείγματα.

Ξεκίνησαν τις προετοιμασίες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα
Ταυτόχρονα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα ενόψει της Δευτέρας 4 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ξεκινά η πρώτη μερική άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από Δευτέρα
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την επιστροφή στην καθημερινότητα, περιλαμβάνει επτά στάδια. Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς για κάθε κλάδο που ανοίγει, θα ισχύουν και συγκεκριμένα μέτρα.

Από την προσεχή Δευτέρα επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.



Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Για την τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν ισχύουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Αποστάσεις ασφαλείας, υποχρεωτική η μάσκα
Οσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται επίσης απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Και εδώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα. Επίσης, ισχύει και ο κανόνας επιπέδου στα μαγαζιά. Αν ένα κατάστημα έχει δυο επίπεδα τότε δεν θα επιτρέπεται άνω των 2 ατόμων ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 ανά 10 τ.μ..

Tι θα ισχύει με τα ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών (καταργούνται τα sms για την μετακίνηση) τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
  • Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ . Παράλληλα θα μπορούν όλα τα ΙΧ, ανεξαρτήτου μονού ή ζυγού αριθμού κυκλοφορίας να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει και για τον μήνα Μάιο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.