Χωρίς τηλεκατάρτιση το επίδομα – Τσίπρας: Ομολογία ενοχής για ένα τεράστιο σκάνδαλο

Καταργείται το πρόγραμμα vouchers για τους επιστήμονες, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν κανονικά τα 600 ευρώ για τον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά το επίδομα των 600 ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Δήλωση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση
Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).



Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.

Τσίπρας για κατάργηση προγράμματος voucher: Ομολογία ενοχής για ένα τεράστιο σκάνδαλο

Σκληρή κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την «κακήν κακώς» απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι το πρόγραμμα voucher αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και χαρακτηρίζει την κίνηση ως «ομολογία αποτυχίας και ενοχής» εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μάλιστα την κατηγορεί για σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα, επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ βρήκε ευκαιρία την κρίση της πανδημίας για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων».

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τονίζει ότι «όσο μένει στη θέση του, φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μαξίμου».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Βρούτση προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση.

Αυτή είναι η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων. Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”.

Οι Υπουργοί που παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο.

Ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας».

 

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.