Μέσα στην «μαυρίλα» που έχει φέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού, έρχονται και ευχάριστα μηνύματα από τον τομέα της Υγείας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, αρκετοί ασθενείς το τελευταίο διάστημα έχουν βγει από την εντατική. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έχει μείνει σταθερός τα τελευταία 24ωρα (93 σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις), με την κα. Κοτανίδου να αναφέροι πως αρκετοί από τους νοσούντες από κορωνοϊό βγαίνουν από τις ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».

«Καθημερινά ασθενείς βγαίνουν από τις ΜΕΘ. Εχουμε αρκετούς που έχουν βγει από την εντατική. Κάποιοι ετοιμάζονται να πάνε και σπίτια τους. Αυτή είναι η πιο ευχάριστη είδηση που μπορώ να δώσω. Αύριο (σ.σ.:σήμερα) θέλω να ελπίζω ότι θα σας πω ακόμη πιο ευχάριστα, ότι δεν θα έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας» είπε χαρακτηριστικά η κα Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύψα: Φτάσαμε στην κορύφωση της καμπύλης

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, σχολίαζε πως σύντομα πλέον η Ελλάδα θα βλέπει τα νούμερα των κρουσμάτων του κορωνοϊού να πέφτουν.

«Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Σύψα τόνισε πως τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ, αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά, μια μείωση στους θανάτους.

«Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί, υπογράμμισε η ειδικός», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Στους 73 οι νεκροί- 1.735 τα κρούσματα



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την Κυριακή καταγράφηκαν άλλα 62 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 1.735. Από αυτά, τα 93 αφορούν περιπτώσεις ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 54.9% αφορά άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Από τα άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, τα 21 είναι γυναίκς και τα υπόλοιπα άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οσον αφορά τους θανάτους, άλλοι πέντε καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο να φτάνει τους 73. Ανάμεσα στα νέα θύματα, ένας 75χρονος από την Κέρκυρα που νοσηλευόταν στο ΠΝ Ιωαννίνων, καθώς και μία 89χρονη γυναίκα από την Καστοριά.

Από το σύνολο των θυμάτων, οι 21 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν συνολικά ελεγχθεί ως τώρα 25.453 κλινικά δείγματα.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που έδωσε χθες το υπ. Υγείας στην ενημέρωσή του, είναι πως από τα 1.735 κρούσματα, τα 352 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35.6%) σχετίζονται με ένα ήδη γνωστό κρούσμα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.