Κλειστό είναι από χθες το τελωνειακό σημείο διέλευσης των Καστανέων στον Εβρο, με αποτέλεσμα αρκετοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και Ελληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα radioevros.gr, το τελωνείο έκλεισε στις 11 το πρωί και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει. Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία, θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του τελωνείου, είτε να εισέλθουν στη χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα στο τελωνείο Καστανιών Εβρου
Ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα στο τελωνείο Καστανιών Εβρου -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΜΑΔΑΚΗΣ/ thrakinea.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Βίντεο: Πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, Ελληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα, μετακινώντας λεωφορείο στην ουδέτερη ζώνη. Οπως σημειώνει, προσπαθούσαν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι χρησιμοποίησαν κροτίδες κρότου-λάμψης για να τους τρομάξουν τους μετανάστες.

Έβρος μετανάστες
Μετανάστες κινούνται στα σύνορα Τουρκίας -Ελλάδας © AP Photo/Ergin Yildiz

Άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκος αξιωματούχος είχε αναφέρει στο Reuters πως «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».

«Η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως ανέφερε το Reuters, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», η οποία έγινε μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος από αέρος στην Ιντλίμπ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες άλλο» και πρόσθεσε πως σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στην Συρία.

Βίντεο: Live από την άφιξη μεταναστών στη Λέσβο

Συνεχείς προσφυγικές ροές

Συνεχείς προσφυγικές ροές – LIVE από τη Σκάλα Συκαμνιάς

Posted by Στο Νησί on Friday, February 28, 2020

Φλώρος στον Έβρο, Πλακιωτάκης στη Μυτιλήνη

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στεγανοποιήσει τα χερσαία σύνορα ώστε να εμποδίσει την προέλαση προσφύγων από τον Έβρο και τα νησιά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έφτασε σήμερα στον Έβρο, ενώ μαζί του βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Επίσης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

έβρος μετανάστες
Μετανάστες κινούνται στα σύνορα Τουρκίας -Ελλάδας © AP Photo/Ergin Yildiz
έβρος πρόσφυγες συνορα
© EPA/TOLGA BOZOGLU

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Ανήσυχος από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.