Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή Βορίδη
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα:Επιτακτική ανάγκη αύξησης του Προϋπολογισμού ενίσχυσης για ένταξη στη Δράση 4.1.1. και 4.1.3 για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 13849/14.12.2017 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη στη Δράση 4.1.1. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και στη Δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 1.226 αιτήσεις συνολικά, τόσο Φυσικών και Νομικών Προσώπων, όσο και Συλλογικών Σχημάτων. Από αυτές, βάσει των αναρτημένων πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου, οι 1.058 πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συνιστούν επενδυτικά σχέδια με προτεινόμενη επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη ύψους άνω των €58.000.000

Παρόλα αυτά,  μόνο 627 αιτήσεις εντάσσονται στη στήριξη των συγκεκριμένων Δράσεων και καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος όπως προκύπτει διαμορφώνεται στα €31.277.561 για Φυσικά και Νομικά πρόσωπα και στα €6.561.051 για τα Συλλογικά Σχήματα.

Ανατρέχοντας στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των Περιφερειών που συμμετέχουν στις δύο αυτές δράσεις, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί επίσημα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα διαθέσει τον μικρότερο προϋπολογισμό σε Φυσικά και Νομικά πρόσωπα σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Παρόλα αυτά, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την κυριότερη δραστηριότητα των κατοίκων της Περιφέρειάς μας και η στήριξή του αποτελεί το μοναδικό δρόμο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη συνολική οικονομική ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών.

Η Δυτική Μακεδονία εξάλλου, σύμφωνα και με την Έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ διαθέτει το θλιβερό προνόμιο να είναι η πρώτη Περιφέρεια σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Οι ακριτικοί νομοί μας, είναι στην πραγματικότητα από τους πιο φτωχούς σε ολόκληρη τη χώρα. Οι νέοι και οι νέες μη έχοντας αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης εγκαταλείπουν τον τόπο τους και οι πόλεις και τα χωριά μας ερημώνουν. Σε αυτή την αρνητική εικόνα, έρχεται να προστεθεί και η επερχόμενη απολιγνητοποίηση της περιοχής που θα αγγίξει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και που αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά μέτρα, η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη.

Όμως, η στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επενδύσεις που θα την καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστική, η υιοθέτηση μοντέλων που θα συνάδουν με τη στρατηγική ενίσχυσης της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η εφαρμογή πρακτικών και η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που βασίζονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η προσφορά κινήτρων προς τους νέους να επιλέξουν ως πεδίο απασχόλησης των πρωτογενή τομέα, προσδίδοντας του την δυναμική που τόσο έχει ανάγκη, είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να βγει η Περιφέρεια μας από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει και να καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά και κατ’ επέκταση κοινωνικά.

Συνεπώς, η αύξηση του προϋπολογισμού στήριξης ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο θέσεις απασχόλησης και επιχειρησιακές υποδομές που θα ωφελήσουν τις τοπικές οικονομίες μεσοπρόθεσμα και θα θέσουν τις βάσεις για συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου μακροπρόθεσμα, είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Μπορεί να μεριμνήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αύξηση του Προϋπολογισμού έτσι ώστε να ενταχθούν στις εν λόγω Δράσεις περισσότερες αιτήσεις και να υλοποιηθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια;
  • Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου ως προς την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της δραστηριοποίησης των νέων στον Πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία και να σταματήσει η «αφαίμαξη» του παραγωγικού πληθυσμού από τη Δυτική Μακεδονία;

Ο ερωτών,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Γρεβενών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.