Ως αναμενόμενη εξέλιξη λογίζεται η πτώχευση της εταιρείας «Τοξότης Α.Ε.» του ομίλου του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης στήριξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάρρευσή του ξεκίνησε πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου και την περασμένη Τετάρτη η εταιρεία τέθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσαν πιστωτές και συγκεκριμένα η Ιντερμπετόν του ομίλου ΤΙΤΑΝ και κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Ως ημερομηνία παύσης των πληρωμών ορίστηκε η 5η Ιουλίου του 2019. Πλέον, ξεκινούν οι διαδικασίες για τη σφράγιση της περιουσίας της εταιρείας και η εκκαθάρισή της, ώστε να αρχίσουν οι πληρωμές προς τους πιστωτές.

Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού με την αδυναμία εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών για την ανάληψη, έστω, των δύο εργολαβιών στο έργο κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, ενώ ακολούθως ξεκίνησαν οι διαδικασίες έκπτωσής του.

Είχε προηγηθεί σειρά πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Τοξότης, ενώ ο πρώτος από αυτούς είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Και μπορεί το νομικό επιτελείο της τεχνικής εταιρείας να πετυχαίνει, πάντοτε, την ανακοπή των εκποιήσεων, όμως, αυτές δεν σηματοδοτούν παρά την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας. Την ίδια τακτική υιοθέτησε η Τοξότης και στην περίπτωση της αίτησης πτώχευσης της Ιντερμπετόν, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 18 Μαρτίου, ενώ είχε, αρχικά, προγραμματιστεί να εκδικαστεί, χθες, Τετάρτη.

Η Τοξότης έχει χάσει από καιρό την επιρροή της στην αγορά αλλά και έναν από τους βασικούς της πελάτες που ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ. Προ διετίας, η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη και από τις εργολαβίες της θυγατρικής της ΔΕΗ, που της πρόσφεραν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής αξίας περίπου 100 εκ. ευρώ. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισε η τεχνική εταιρεία και σε άλλα μικρότερης κλίμακας έργα για τα οποία υπήρξε στο παρελθόν, συμφωνία με άλλους εργολάβους για να ολοκληρωθούν.

Η ανακοίνωση για πτώχευση

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Την 23/12/2019 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2033949, και στη μερίδα της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», τον διακριτικό τίτλο «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» και Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 121913801000, η από 18/11/2019 Αίτηση της Εταιρείας με την επωνυμία ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας), με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 103333/2019 & Ειδικό Αριθμό Κατάθεσης 866/2019, σύμφωνα με την οποία ζητείται:

  • Να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί η καθ’ ης ανώνυμη εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.
  • Να ορισθεί ημέρα παύσης των πληρωμών η 5η Ιουλίου 2019.
  • Να διορισθεί Εισηγητής Δικαστής της πτώχευσης και προσωρινός σύνδικος της πτώχευσης.
  • Να ορισθεί χρόνος συνέλευσης των πιστωτών για την εκλογή οριστικού συνδίκου και τη σύνταξη του πίνακα των πιστωτών.
  • Να διαταχθεί η σφράγιση της περιουσίας της καθής και να επιβληθεί η δικαστική δαπάνη σε βάρος της πτωχευτικής περιουσίας.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.