Του Κώστα Καραμεσίνη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Τις μέρες αυτές ανταλλάσσουμε ευχές για τις γιορτές που έρχονται. Η γέννηση του Χριστού είναι μαζί με την Ανάσταση η μια από τις δύο μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας μας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την θεωρεί μεγαλύτερη διότι η ενσάρκωση και η έλευση του Χριστού στη γη μας έδωσε όλη αυτή τη μεγαλειώδη αλήθεια για τη ζωή και την αγάπη.

Αυτή την περίοδο όμως σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί, όπως καλά γνωρίζετε ζούμε στην Εκκλησία μας μια παραζάλη. Το Ουκρανικό Θέμα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και χορεύουν οι δαίμονες. Έχουμε χωριστεί στα δύο και όχι μόνο. Το χειρότερο στην όλη υπόθεση είναι ο φανατισμός των δυο πλευρών που σχηματίστηκαν με αφορμή αυτό το θέμα. Φανατίζονται οι ιεράρχες και το πλήρωμα της εκκλησίας ακολουθεί. Αντιμετωπίζουμε ακραίες καταστάσεις, πρωτόγνωρες για την Ορθοδοξία μας. Μητροπολίτες, Πατέρες της Εκκλησίας, ακόμη και μοναχοί, παίρνουν θέση και ο εγωισμός, το υπέρτατο αμάρτημα, δεν τους αφήνει να ακούσουν άλλη γνώμη και φθάνουν σε σημεία ακραίου φανατισμού. Ξεχάσαμε το λόγο του Χριστού, ξεχάσαμε τη λέξη Αγάπη, ξεχάσαμε τη λέξη Αλληλεγγύη, όλα στο βωμό της δικής μας γνώμης που είναι η σωστή.

Ο Μέγας Βασίλειος πέρασε ατελείωτα δεινά από τους Αρειανούς και τον αυτοκράτορα Ουάλη, τη λύση όμως Σεβαστοί Πατέρες και Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί την έβρισκε με την προσευχή. Σε κάθε πρόβλημα του, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, «για να μην αναφερθώ στον καθένα ξεχωριστά», τη λύση την έβρισκε μέσω της προσευχής. Μήπως εμείς γίναμε ανώτεροι από το Μεγαλοδύναμο και δεν το ξέρουμε; Ας γονατίσουμε λοιπόν μπροστά στη χάρη του Θεού και της Παναγίας μας και ας ζητήσουμε να μας γεμίσει τις άγιες αυτές ημέρες και πάντοτε με αγάπη και να μας οπλίσει με υπομονή. Ας ζητήσουμε να έρθει ειρήνη και ευημερία στους κόλπους της Εκκλησίας μας.

Ας θυμηθούμε τη λαϊκή παροιμία μας: «Όταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Ας μείνουμε έξω από το βάλτο και ας βρεθούμε σε γαλήνια νερά και με την προσευχή μας να παρακαλέσουμε το Θεό να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους της Εκκλησίας μας.

Χρόνια Πολλά
Χαρούμενα Χριστούγεννα
Γεμάτα Αγάπη για το Χριστό και το Συνάνθρωπο μας

vimaorthodoxias

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.