ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ

Ο ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) έχει αλλάξει πλέον και έχει γίνει πιο αυστηρός για τους οδηγούς παραβάτες, μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες αν οι οδηγοί υποπέσουν σε παραβάσεις η Τροχαία του αφαιρεί δίπλωμα οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, ενώ καλούνται να πληρώσουν και τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα.

Αποχαιρέτα το δίπλωμα αν κάνει αυτές τις 7 παραβάσεις του ΚΟΚ

1. Τιμόνι και κινητό τηλέφωνο καλό θα είναι να μην συνδυάζονται, καθώς οι άνδρες της Τροχαίας είναι πλέον πολλοί αυστηροί με τους οδηγούς και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης επιτρέπεται μόνο με ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth) ή αν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.
Σε διαφορετική περίπτωση ο οδηγός τιμωρείται με επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

2. Είναι ντροπή, αλλά και θέμα έλλειψης παιδείας η στάθμευση μπροστά ή ακόμα και πάνω σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σε αποκλειστικές και γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγοί «πιάνονται» να παρκάρουν όπου θέλουν. Οταν όμως τους πιάσει η Τροχαία τότε θα αποχαιρετήσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους και το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.

3. Συνήθως σε ώρες αιχμής στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους παρατηρείται το φαινόμενο της ελληνικής μαγκιάς που δεν είναι άλλο, από τους «πονηρούς» οδηγούς που ενώ όλα τα ΙΧ πηγαίνουν με χαμηλές ταχύτητες στις λωρίδες κυκλοφορίας, εκείνοι χρησιμοποιούν τη ΛΕΑ (Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης). Εκεί η Τροχαία καλά θα κάνει να είναι αμείλικτη και όταν πιάνει τους οδηγούς που εμποδίζουν τα οχήματα (ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά) που πρέπει να κινούνται εκεί τους αφαιρούν επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας και την άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

4. Εκτός όμως από τους οδηγούς ΙΧ και αυτοί των φορτηγών και των λεωφορείων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αν κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους η Τροχαία θα τους τιμωρήσει με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

5. Επιτέλους πρόστιμο σε όσους βρομίζουν δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά και στους καπνιστές που πετώντας τα τσιγάρα τους έξω μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα. Αυτούς πλέον η Τροχαία τους τιμωρεί με επί τόπου αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες.

6. Αφού δεν βάζουμε μυαλό μόνοι μας και δεν προστατεύουμε τη σωματική μας ακεραιότητα κάνοντας χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους, έρχεται ο ΚΟΚ να μας το επιβάλλει. Ετσι για τους οδηγούς ΙΧ που δεν φορούν τη ζώνη, ή κάνουν το κόλπο για να σταματάει η ηχητική ειδοποίηση του οχήματος, αλλά και για τους μοτοσυκλετιστές που ξεχνούν το κράνους η Τροχαία θα τους το υπενθυμίζει αφαιρώντας τους άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.

7. Το αντίστοιχο ισχύει και με την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, καθώς θα πρέπει να είναι δεμένα στο ειδικό κάθισμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Τι ισχύει για τους οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ

Εκτός από τις 7 προαναφερθείσες παραβάσεις υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και αιτία πολλών σοβαρών τροχαίων, η κατανάλωση αλκοόλ. Και εδώ τα όρια είναι αυστηρά, όπως και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν για τους οδηγούς, οι οποίοι επιλέγουν να συνδυάσουν αλκοόλ και οδήγηση θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους υπόλοιπους που κυκλοφορούν.

Όταν όμως η Τροχαία εντοπίσει όσους είναι πίσω από το τιμόνι και έχω καταναλώσει αλκοόλ, ακολουθούν αυστηρές κυρώσεις, ακόμα και φυλάκιση. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ όταν η συγκέντρωση στον εκπνεόμενο αέρα είναι:

  • 0.25 mg/l εως 0.40 mg/l, τότε οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν 200 ευρώ πρόστιμο και θα ακινητοποιηθεί το όχημά τους.
  • 0.40 mg/l εως 0.60 mg/l, τότε οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν 700 ευρώ πρόστιμο και θα τους αφαιρεθεί για 90 ημέρες το δίπλωμα οδήγησης
  • 0.60 mg/l -> τότε οι οδηγοί θα έχουν εις βάρος τους μήνυση για πλημμέλημα με την ποινή να αποφασίζεται από το δικαστήριο και μπορεί να είναι ακόμα και φυλάκιση

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.