Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι επιχειρήσεις προϊόντων ατμίσματος, και οι ατμιστές, μετά τη ψήφιση του νέου αντικαπνιστικού νόμου, λόγω της προβλεπόμενης εξίσωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τον καπνό.

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τελευταία εξέλιξη την ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ που ετοιμάζουν καταστηματάρχες του κλάδου της εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΚΕΔΙ που οργανώνει την προσφυγή εκπροσωπεί περί τα 40.000 καταστήματα.

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες μπαρ, καφετεριών και εστιατορίων επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιλάβει στον αντικαπνιστικό νόμο ένα «παράθυρο» που θα επιτρέπει τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων.

Τι προβλέπει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο αντικαπνιστικός νόμος
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ) εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «στην παρούσα μορφή του αντικαπνιστικού νόμου υπάρχει πλήρης εξίσωση του τσιγάρου με το άτμισμα. Δηλαδή ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις δημόσιας χρήσης, καθώς και προώθησης, διαφήμισης και ενημέρωσης σχετικά με το αντικείμενο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΑ «ο αντικαπνιστικός νόμος θα έπρεπε να ευνοεί το άτμισμα, και όχι να το “τιμωρεί”, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Αντ’ αυτού, το μήνυμα που δίνει ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ότι το κάπνισμα και το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβή, με συνέπεια να αποθαρρύνεται ο καπνιστής να κάνει το βήμα. Ο αντικαπνιστικός νόμος δείχνει επίσης να αγνοεί τα συμπεράσματα 16 ερευνών που δείχνουν ότι δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα, δηλαδή βλάβη στον διπλανό, όπως, πράγματι, ισχύει για το παθητικό κάπνισμα» προσθέτει.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι «ο ατμιστικός κλάδος είναι υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου, δηλαδή της απαγόρευσης χρήσης τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Είναι κάτι που σαν πρώην καπνιστές το στηρίζουμε. Ομως πρέπει άμεσα να υπάρξει αναθεώρηση του νόμου». Την προσεχή Τρίτη θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΕΠΑ με στελέχη του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητηθούν επιμέρους ζητήματα του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο ΣΕΕΠΑ θα ζητήσει αλλαγή σε διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου
«Ο νόμος πέρασε, όμως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πραγματικότητα. Το πρώτο που θα ζητήσουμε είναι η κατάργηση της διάταξης που υποχρεώνει τους ατμιστές να χρησιμοποιούν τα καπνιστήρια, όπως για παράδειγμα στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Πρόκειται για καθαρή πρόκληση βλάβης στους ατμιστές» τονίζει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Κατά δεύτερον, ο ΣΕΕΠΑ θα ζητήσει «τα αυτονόητα. Δηλαδή, να επιτρέπεται η χρήση στα καταστήματά μας (σ.σ. εμπορίας ατμιστικών προϊόντων και ηλεκτρονικού τσιγάρου), καθώς δεν γίνεται να αγοράσει κάποιος χωρίς να δοκιμάσει. Το ίδιο θα ζητήσουμε και για τις επαγγελματικές εκθέσεις».

Μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις προϊόντων ατμίσματος θα προτείνουν «όπου σερβίρεται αλκοόλ, ιδίως μετά τις οκτώ ή εννέα το βράδυνα επιτρέπεται το άτμισμα. Είναι μια πτυχή που είχαμε θέσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως να εισακουστούμε».

Το βασικότερο αίτημα που θα θέσει στο υπουργείο Υγείας ο ΣΕΕΠΑ για τον αντικαπνιστικό νόμο «είναι να ανοίξει ο διάλογος με επιστήμονες, ώστε το άτμισμα να αναγνωριστεί ως προϊόν μείωσης βλάβης. Της βλάβης δηλαδή που προκαλείται από το κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι σύμμαχος στον αντικαπνιστικό αγώνα και δεν πρέπει να λογίζεται ως εχθρός» λέει καταλήγοντας ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.