ΤΟ ΠΑΣΚΕΔΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ 40.000 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στο «αντάρτικο» κατά του αντικαπνιστικού νόμου, μέσω ομαδικής προσφυγής στο ΣτΕ, ετοιμάζονται να περάσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

Η ολική απαγόρευση καπνίσματος που φέρνει ο αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από επιχειρηματίες που λειτουργούν μπαρ, καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει πιο ήπιες-μεταβατικές λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος κομίζει βαρύτατα πρόστιμα και για τους παραβάτες καπνιστές αλλά και για τις επιχειρήσεις όπου καταγράφεται η παράβαση.

Υπό όρους εξαίρεση από τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου
Σε μια προσπάθεια να «μαλακώσει» το αυστηρό πλαίσιο του νέου αντικαπνιστικού νόμου, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το βασικό αίτημα των καταστηματαρχών είναι να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου όσοι επαγγελματίες της εστίασης τηρούν όλες τις προδιαγραφές έχοντας:

• Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
• Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
• Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
• Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
• Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα

Το ΠΑΣΚΕΔΙ υποστηρίζει ότι αν τηρούνται τα παραπάνω και κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο καταστηματάρχης «πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο».

Τι ζητούν οι καταστηματάρχες για το τσιγάρο

Οι καταστηματάρχες τοποθετούνται ενάντια στην οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προτείνοντας «την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση».

Το ΠΑΣΚΕΔΙ επισημαίνει ότι λαμβάνει μηνύματα δυσαρέσκειας για τον αντικαπνιστικό νόμο από τα 40.000 μέλη του και υπογραμμίζει την ανάγκη «η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο» και «τα καταστήματα Εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)»

Όπως τονίζεται και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας από το ΠΑΣΚΕΔΙ, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Προς μαζική προσφυγή στο ΣτΕ

Οι καταστηματάρχες-μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του αντικαπνιστικού νόμου. Βασικό αίτημα θα είναι η αναγνώριση της δυνατότητας «όσων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της Εστίασης επιθυμούν και ειδικά εάν είναι μικρότερα των 100m2, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, να ενταχθούν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως “καπνιζόντων”».

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισε να εισηγηθεί και να προτείνει προς όλα τα μέλη του συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συνέχεια:
1. Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου
2. Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)
3. Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων

Η ειδική φόρμα για την προσφυγή στο ΣτΕ:

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.