Με τα χρήματα δεν μπορείτε μόνο να αγοράσετε σπίτια, αυτοκίνητα και πανάκριβες διακοπές, αλλά και διαβατήρια. Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, ζητούν το τελευταίο διάστημα Ιρλανδικά διαβατήρια εν όψει της εξόδου της χώρας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο που διαθέτουν οικονομική επιφάνεια επενδύουν σε χώρες στις οποίες επιθυμούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν και ιθαγένεια. Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη, αλλά πολύ διαδεδομένη πρακτική, που αποφέρει πολλά χρήματα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων
Στις 4 Οκτωβρίου, το Μοντενέγκρο ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις για ιθαγένεια – 2.000 επενδυτές μπορούν να πάρουν το πολυπόθητο διαβατήριο που κοστίζει τουλάχιστον 274.000 δολάρια σε επενδύσεις συν 100.000 ευρώ για την αίτηση.

Γενικά, άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να αποκτήσουν διαβατήρια χωρών, τα οποία θα τους δίνουν πρόσβαση σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα ή άλλη γραφειοκρατία.

Η βρετανική εταιρεία, Henley & Partners, τοποθέτησε την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη στην κορυφή των χωρών με τα πιο επιθυμητά διαβατήρια για το 2019, επειδή δίνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή με απευθείας βίζα κατά την άφιξη σε 190 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1984 ξεκίνησε η πρακτική του να δίνεται διαβατήριο σε επενδυτές. Με τα χρόνια, αυτά τα προγράμματα έχουν γίνει όλο και περισσότερα και περιλαμβάνουν και ανεπτυγμένες χώρες – όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Μάλτα και η Κύπρος. Το 2017, περίπου 5.000 άνθρωποι έλαβαν ξένα διαβατήρια με αυτόν τον τρόπο.

Τα καλύτερα διαβατήρια
Οι «τιμές» για να λάβει κανείς ξένο διαβατήριο κυμαίνονται από 100.000 δολάρια για το Δομίνικο έως 2,15 εκατ. δολάρια για την Κύπρο. Σύμφωνα με ειδικούς και παράγοντες της αγοράς, ο λόγος που το Κυπριακό διαβατήριο είναι τόσο ακριβό είναι επειδή γενικά έχει μεγάλη αξία να ζει κανείς σε χώρα της Ευρώπης. Επίσης, οι επενδυτές θεωρούν την αγορά real estate της Κύπρου μία καλή ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις. Ταυτόχρονα, το νησί έχει εύκολη πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη και ελάχιστη γραφειοκρατία.

Δημοφιλές επίσης είναι το διαβατήριο της Πορτογαλίας, όπου λειτουργεί και το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας». Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αγοράσουν ένα σπίτι με αξία που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Ακόμα πιο ισχυρό είναι το γερμανικό διαβατήριο, το οποίο δίνει πρόσβαση σε 177 χώρες, χωρίς βίζα. Όμως, για να το αποκτήσει κανείς, πρέπει να ζει στη χώρα και δεν αρκεί να πληρώσει για να αγοράσει ένα σπίτι ή να κάνει κάποια επένδυση.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.