Ισοπεδωτική, καταιγιστική και δίκαια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ισπανία!

Η «φούρια ρόχα» έκανε υγιεινό… περίπατο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς επικράτησε της Αργεντινής με 95-75. Οι «γκαούτσος» έμειναν στην εκπληκτική εμφάνιση του ημιτελικού με τη Γαλλία και στα… μυθικά κατορθώματα του Λουίς Σκόλα. Ωστόσο, στον αγώνα του χρυσού μεταλλίου, στον τελικό της διοργάνωσης τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Οι Ισπανοί επανέλαβαν μία εμφάνιση ανάλογη με εκείνη του τελικού της Σαϊτάμα, το 2006, κόντρα στην Εθνική Ελλάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη. Μία… γεμάτη εμφάνιση σε όλα τα επίπεδα. Μία Ισπανία με πολύ καλή και σκληρή άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, με πολύ καλό διάβασμα του παιχνιδιού από τον Σέρτζιο Σκαριόλο, με καθολική υπεροχή στα ριμπάουντ, με, με, με. Σε όλα ανώτερη και καλύτερη η Ισπανία.

Ο Σκόλα αναμφισβήτητα έκανε μία εμφάνιση η οποία θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στις μνήμες όλων των μπασκετόφιλων ανά τον κόσμο, αλλά σήμερα δεν έφτασε ούτε στο ελάχιστο της εμφάνισης που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε πόντο, στο β’ μέρος πέτυχε 6, ενώ είχε 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Οι Ισπανοί είχαν πλουραλισμό στην επίθεση, καθώς δεν υπήρξε ένας πρωταγωνιστής που έκανε τη μεγάλη διαφορά. Ο Ρούμπιο ήταν ο καλύτερος με 17 πόντους, αλλά ακολούθησαν από κοντά οι Φερνάντεθ, Γιουλ και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με 11 πόντους, ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ με 9 και ο Γκασόλ με 8.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται. Αυτή η παρομοίωση είχε πλήρη εφαρμογή στον αγώνα, καθώς η Ισπανία προηγήθηκε με 7-0 και 14-2. Η Αργεντινή όμως στα μέσα της 1ης περιόδου αντέδρασε και με πόντους του Καμπάτσο και του Ντεκ μείωσαν στον πόντο (14-13). Η «φούρια ρόχα» όμως με σερί 5-0 του Ρίμπας και το κάρφωμα του Γουίλι Ερνανγκόμεθ έκλεισε την 1η πρώτη περίοδο στο +9 (23-14).

Στην 2η περίοδο το ματς πήγε ακόμη καλύτερα για τους Ισπανούς, καθώς πήραν προβάδισμα 17 πόντων (31-14) με επιμέρους σκορ 17-1. Με 7 σερί πόντους του Λαπροβίτολα όμως η διαφορά μειώθηκε στους 10 (31-21) και φυσικά ήταν πολύ νωρίς για να πετάξουν λευκή πετσέτα οι «γκαούτσος». Το ημίχρονο έκλεισε με τους Ίβηρες να είναι μπροστά στο σκορ με 43-31.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Ισπανούς καθώς η διαφορά έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη και ξεπέρασε τους 20 πόντους (55-33) και κάπου εκεί όλα έδειχναν ότι η Αργεντινή δύσκολα θα καταφέρει να ανατρέψει τα πράγματα.

Το μόνο που κατάφερε στη συνέχεια η παρέα του Σκόλα ήταν να κατεβάσει τη διαφορά μέχρι τους 12 πόντους (78-66), αλλά σε κανένα σημείο δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά τους Ισπανούς, καθώς η διαφορά ήταν σταθερά σε διψήφιο επίπεδο.

Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, η μοίρα είχε… γραφτεί, η Ισπανία επικράτησε με 95-75 και επανήλθε στον «θρόνο» της, στην κορυφή του κόσμου δηλαδή, μετά από 13 χρόνια και για 2η φορά στην ιστορία της.

Η Αργεντινή έμεινε στο ένα τρόπαιο του 1950 και στους δύο χαμένους τελικούς, του 2002 και του 2019. Αυτό που μένει ως μεγαλύτερη πικρία ακόμη και στους ουδέτερους φίλους του μπάσκετ όμως, είναι το γεγονός ότι ο Σκόλα δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο που του έλειπε, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην καριέρα του.

Και είναι μεγάλο κρίμα για έναν άνθρωπο και αθλητή που έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για τη χώρα του σε ηλικία 39 ετών!

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.