Στην πρόσληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου βοηθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, ο ψευδάργυρος μπορεί να στοχεύσει τα κύτταρα του καρκίνου του οισοφάγου και να σταματήσει την ανάπτυξή τους.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πώς βοηθά ο ψευδάργυρος στην πρόσληψη του καρκίνου

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Zui Pan, του Κολλεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας για την Υγεία του πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, μαζί με τους συνεργάτες του διαπίστωσαν, ότι ο ψευδάργυρος στοχεύει και μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο κανάλι ασβεστίου στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν, ή να αναπτυχθούν και να διαχωριστούν.

Ο δρ. Pan και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον τρόπο που οι ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του οισοφάγου και τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα ανταποκρίνονται στον ψευδάργυρο.

Διαπίστωσαν ότι στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, το εν λόγω μέταλλο αναστέλλει ένα κανάλι ασβεστίου που ονομάζεται Orai1. Αυτό με την σειρά του καταστέλλει την αυξανόμενη σηματοδότηση του ασβεστίου, ενός γνωστού παράγοντα ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερευαίσθητα σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος δεν στοχεύει το κανάλι ασβεστίου σε υγιείς κυτταρικές σειρές.

«Η μελέτη μας -για πρώτη φορά- αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερευαίσθητα σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, διαδικασία που απουσιάζει στα φυσιολογικά κύτταρα, και έτσι αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων (…) Έτσι, φαίνεται, ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο μπορούν να συνδεθούν», εξηγεί ο δρ. Pan

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.