Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καρκίνος οισοφάγου: Οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο

15 Σεπτεμβρίου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Στην πρόσληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου βοηθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, ο ψευδάργυρος μπορεί να στοχεύσει τα κύτταρα του καρκίνου του οισοφάγου και να σταματήσει την ανάπτυξή τους.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πώς βοηθά ο ψευδάργυρος στην πρόσληψη του καρκίνου

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Zui Pan, του Κολλεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας για την Υγεία του πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, μαζί με τους συνεργάτες του διαπίστωσαν, ότι ο ψευδάργυρος στοχεύει και μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο κανάλι ασβεστίου στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν, ή να αναπτυχθούν και να διαχωριστούν.

Ο δρ. Pan και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον τρόπο που οι ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του οισοφάγου και τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα ανταποκρίνονται στον ψευδάργυρο.

Διαπίστωσαν ότι στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, το εν λόγω μέταλλο αναστέλλει ένα κανάλι ασβεστίου που ονομάζεται Orai1. Αυτό με την σειρά του καταστέλλει την αυξανόμενη σηματοδότηση του ασβεστίου, ενός γνωστού παράγοντα ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερευαίσθητα σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος δεν στοχεύει το κανάλι ασβεστίου σε υγιείς κυτταρικές σειρές.

«Η μελέτη μας -για πρώτη φορά- αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερευαίσθητα σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, διαδικασία που απουσιάζει στα φυσιολογικά κύτταρα, και έτσι αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων (…) Έτσι, φαίνεται, ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο μπορούν να συνδεθούν», εξηγεί ο δρ. Pan

in

This entry was posted on Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2019 at 20:14 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply