Δεκάδες κωδικοί βρεφικών ειδών ετοιμάζονται να μεταταχθούν από το ΦΠΑ 24% σε ΦΠΑ 13%, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η σχετική λίστα από το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας έτσι το πλέγμα προστασίας των νέων ζευγαριών.

«Ο ΦΠΑ θα μειωθεί σε όλα τα είδη που είναι αναγκαία για να μεγαλώσει ένα βρέφος», επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο iefimerida, παραπέμποντας στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα, αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν κρίσιμες παράμετροι για το συνολικό κόστος των ελαφρύνσεων, τις οποίες θα περιλαμβάνει.

Τα βρεφικά είδη που θα πέσει το ΦΠΑ

Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα βασικά είδη διατροφής (βρεφικό γάλα κι άλλα τυποποιημένα προϊόντα), ο ΦΠΑ επιβαρύνει με 24% όλες τις υπόλοιπες δαπάνες μιας οικογένειας. Ποια είδη αναμένεται να πέσουν κατηγορία ΦΠΑ; Πορτ μπεμπέ, καροτσάκια, βραστήρες, αποστειρωτές, καρεκλάκια, το κόστος των οποίων δεν είναι αμελητέο, παρά το ότι η αγορά τους συνήθως γίνεται εφάπαξ. Σε χαμηλό ΦΠΑ 13% πέφτουν, επίσης, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, διευκολύνοντας έτσι τις οικογένειες να προμηθεύονται τα ενδεδειγμένα μέσα μεταφοράς, με χαμηλότερο κόστος.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Μια βρεφική κούνια, που σήμερα κοστίζει 300 ευρώ, με χαμηλότερο ΦΠΑ θα πέσει στα 273 ευρώ
  • Ένα παρκοκρέβατο των 60 ευρώ, θα πέσει στα 55 ευρώ
  • Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας των 100 ευρώ, θα πέσει στα 91 ευρώ
  • Ένα πολυμορφικό καρότσι των 700 ευρώ, θα πέσει στα 638 ευρώ

Φυσικά ένα μεγάλο, καθημερινό βάρος, μια ανελαστική δαπάνη, θα πάρει και αυτήν την κατιούσα: οι βρεφικές πάνες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα μωρό ΜΟΝΟ στο πρώτο έτος του, χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 2.700 πάνες! Υπολογισμοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανεβάζουν ετήσιο το κόστος ως τα 810 δολάρια, ενώ άλλες πιο συντηρητικές εκτιμήσεις λένε για περίπου 550 δολάρια. Όσο κι αν οι εταιρίες και τα super markets προωθούν συνήθως τα συγκεκριμένα προϊόντα σε πακέτα προσφορών, το κόστος παραμένει ψηλό και είναι ενδεικτικό ότι για τριπλή συσκευασία διαμορφώνεται σε περίπου 45 ευρώ. Με μειωμένο ΦΠΑ, η τιμή της συγκεκριμένης προσφοράς θα ήταν 5 ευρώ χαμηλότερη.

Βρεφικά είδη: Δίνει λύσεις το επίδομα των 2.000 ευρώ στις οικογένειες

Σημαντική ενίσχυση στα νέα ζευγάρια θα δώσει και το νέο ειδικό επίδομα των 2.000 ευρώ, με συνολικό κόστος γύρω στα 180 εκατ. ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι γεννήσεις κυμαίνονται σε 88- 90 χιλιάδες ετησίως. Από το επίδομα θα εξαιρεθούν μόνο οι έχοντες υψηλό εισόδημα, που μένει να διευκρινιστεί ποια είναι αυτά τα επίπεδα.

Το τρίτο μέτρο ενίσχυσης των οικογενειών είναι η πρόβλεψη σημαντικής αύξησης του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί. Αν και απομένουν οι τελικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για το κόστος των παρεμβάσεων στη φορολογική κλίμακα, υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, θα έχει ελάφρυνση από 200 ως 540 ευρώ.

Γιώργος Παππούς στο iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.