Σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη, θα ψηφίσουν και πολλοί 18άρηδες συμπολίτες για πρώτη φορά. Πέντε υποψήφιοι ευρωβουλευτές περιγράφουν γιατί δεν θα πρέπει να δουν τη διαδικασία με όρους «χαλαρής ψήφου».

Στέργιος Καλπάκης (ΣΥΡΙΖΑ)

Να πάρουμε την υπόθεση πάνω μας

Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή» ψήφος. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα όργανο χωρίς ουσιαστικές εξουσίες. Κι όμως, αποφασίζει για το 80% των νομοθετικών μέτρων της ΕΕ. Για ζητήματα που αφορούν την εργασία, την αγροτική πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των καταναλωτών κ.ά. Αποτιμά τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών οργάνων και διαμορφώνει κοινές θέσεις για την πορεία της ΕΕ. Ολες αυτές οι αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η εκλογή του προέδρου της ΕΕ, λαμβάνονται πλειοψηφικά. Το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι ποιος θα έχει πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Θα έχουν οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς ή θα έχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς, της προόδου, της οικολογίας και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που στην Ελλάδα εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Σε αυτές τις ευρωεκλογές οι νέοι καλούμαστε να αποφασίσουμε σε ποια Ευρώπη θέλουμε να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε, να ερωτευτούμε. Σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Στην Ευρώπη του κοινωνικού αποκλεισμού, του φόβου και της μισαλλοδοξίας ή στην Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανοιχτής κοινωνίας; Είναι η ώρα να πάρουμε πάνω μας αυτή την υπόθεση!

 

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ)

Για τη ζωή και το μέλλον τους

Πολύ απλά διότι οι εκλογές γίνονται πρώτιστα για τους νέους, για τις επόμενες γενιές. Για τον νέο και τη νέα που τελειώνει το πανεπιστήμιο και ζει την αγωνία της εξασφάλισης εργασίας, για τον νέο και τη νέα που ξεκινάει μια επιχείρηση και μαζί επενδύει τα όνειρά του και συνθλίβεται στις συνθήκες υπερφορολόγησης, για το νέο ζευγάρι που ξεκινά την κοινή του ζωή και προβληματίζεται για το αν θα μπορεί να μεγαλώσει το παιδί που θέλει να φέρει στον κόσμο. Αυτά θα πρέπει να σκεφθούν ώστε να πάρουν την απόφαση να συμμετέχουν στις εκλογές της 26ης  Μαΐου οι 17άρηδες και χιλιάδες 18άρηδες. Πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα στη ζωή και στο μέλλον τους. Και να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Οτι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, με μια κυβέρνηση ψεμάτων, λαϊκισμού, υποσχέσεων και υποκρισίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πως δεν μπορεί και η δική τους γενιά να σηκώσει το βάρος της υπερφορολόγησης, πως δεν ζητούν μια πολιτική επιδομάτων που μοιάζουν σαν χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Να πουν όχι στην κυβέρνηση Τσίπρα και ναι στη φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη των μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ασφάλειας και σταθερότητας, μιας οικονομίας ευκαιριών, υποστήριξης και ανάπτυξης, ενός περιβάλλοντος εργασίας με καλές αμοιβές και σταθερές δουλειές.

 

Δημήτρης Βιτάλης (ΚΚΕ)

Να κάνουν τη διαφορά με το ΚΚΕ

Είναι στο χέρι κάθε νέας και νέου να κάνει τη διαφορά ψηφίζοντας ΚΚΕ! Οποιος δεν δέχεται την αδικία, έχει όνειρα για τη ζωή και το μέλλον, σιχαίνεται τον ρατσισμό, πρέπει να τιμωρήσει την πολιτική που βάζει εμπόδια στη μόρφωση, την άθληση, την ψυχαγωγία, ταυτίζεται με Μνημόνια και σκάνδαλα, ανοίγει τον δρόμο στον εθνικισμό – φασισμό. Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ασκούν τα κόμματα που κυβέρνησαν, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που εξυπηρετούν τους λίγους και τα συμφέροντά τους. Η ΕΕ των εκατομμυρίων φτωχών, ανέργων και αστέγων, η ΕΕ των πολέμων και των θαλασσοπνιγμένων προσφύγων, η ΕΕ της καταστολής και του αυταρχισμού, δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Την αγανάκτησή μας δεν τη χαρίζουμε. Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη ΝΔ, ούτε στα κόμματα του συστήματος που σήμερα ψηφίζεις και αύριο «ψάχνεσαι». Η λογική της αποχής, του τίποτα, βολεύει αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο… Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να γίνει η αγανάκτησή μας δύναμη ανατροπής! Το ΚΚΕ είναι η πιο σίγουρη, σύγχρονη και προοδευτική επιλογή γιατί πιστεύει ότι μπορούμε και πρέπει να ζούμε καλύτερα, να απολαμβάνουμε τα σύγχρονα δικαιώματα που αντιστοιχούν στη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτή τη ζωή θα την κατακτήσουμε με αγώνα, αμφισβήτηση, σύγκρουση! Γι’ αυτά και άλλα τόσα ΚΚΕ!

 

Γιάννης Δαλμάς (ΚΙΝΑΛ)

Με σημαία την ενεργό συμμετοχή

Οι νέοι ψηφοφόροι, είτε μιλάμε για 18άρηδες είτε για millennials, στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου πρέπει να κάνουν σημαία τους την ενεργό συμμετοχή. Oι σημερινοί νέοι είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά της οποίας το μέλλον προβλέπεται πιο δυσοίωνο από της προηγούμενης, ανεξάρτητα από τα προσόντα και τις ικανότητές τους. Βιώνουν έντονα τον αντίκτυπο της ανεργίας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ξεπερνάει το 43%, ενώ στην Ισπανία και στην Ιταλία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 34% και 32%. Παλεύουν σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, κακοπληρωμένης εργασίας, έλλειψης προοπτικής. Ζουν με την αγωνία μιας πιθανής οικολογικής καταστροφής λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ενα σημαντικό ποσοστό τους επίσης δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η περίθαλψη και η κατοικία. Η παθητική αποδοχή αυτής της ζοφερής πραγματικότητας και η αποχή από τις πολιτικές εξελίξεις διαιωνίζουν τα αδιέξοδα, δεν τα επιλύουν. Τον κόσμο τον χτίζουν και τον διαμορφώνουν μόνο αυτοί που συμμετέχουν. Μονάχα όταν αναλάβουν οι ίδιοι οι νέοι και νέες ενεργό, πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα μπορούν να αλλάξουν οι τύχες τους προς το καλύτερο. Καλώ τη νέα γενιά, που είναι και γενιά μου, να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα μας κάνει να αισθανόμαστε ξανά περήφανοι που ανήκουμε σε αυτή.

 

Αθανάσιος Ανδρώνης

Το μόνο μήνυμα που έχει σημασία

Οι νέοι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, είναι εκείνοι που θα επωφεληθούν ή θα πληγούν από τις πολιτικές επιλογές των αντιπροσώπων τους. Είναι εκείνοι οι οποίοι θα δουν το κλίμα να αλλάζει δραματικά τα επόμενα χρόνια, έτσι και δεν αποφασίσουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν στην Ευρωβουλή εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για όσα τους αφορούν τώρα και στο μέλλον. Το περιβάλλον δεν είναι μόνο ο χώρος που υπάρχουμε, είναι ταυτόχρονα ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται η οικονομία. Η κυκλική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των αποβλήτων, τα φυτοφάρμακα, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η βιοτεχνολογία, ο αγροτουρισμός, η βιοποικιλότητα, είναι κάποια μόνο από τα ζητήματα για τα οποία οι νέοι έχουν και πρέπει να έχουν λόγο. Κάθε κόμμα επιχειρεί να πολώσει τους ψηφοφόρους του να μη ρίξουν «χαλαρή» ψήφο αλλά να δώσουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ένθεν κακείθεν. Ομως το μόνο πολιτικό μήνυμα που έχει πραγματικά μεγάλη σημασία, είναι ποιους αντιπροσώπους θα στείλει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τα παραπάνω ζητήματα και μάλιστα σε μια χώρα που εξακολουθεί αυτήν τη στιγμή να μην έχει αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τις προκλήσεις του παρόντος.

 

Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.