«Την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάμε σήμερα και δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”. Το ΚΚΕ έχει στηρίξει τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και στα ευρωενωσιακά όργανα τη θέση ότι ο διωγμός των Ποντίων αποτελεί Γενοκτονία.

Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Μέσα σε όλα αυτά οι ξεριζωμένοι εκείνης της περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση -ακόμα και το μίσος- μιας μερίδας “εθνικοφρόνων γηγενών”, που τους στιγμάτιζαν ως “τουρκόσπορους”, επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον “εξαγνισμό” της χώρας από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και άλλες φασιστικές οργανώσεις, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Γι’ αυτό το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού πρέπει να τους απομονώσει.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα ακούσουμε πάλι διάφορες ανιστόρητες αντιλήψεις, ενώ ορισμένοι θα βρουν ευκαιρία να χύσουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να ψάξει και να μάθει την ιστορική αλήθεια, να ακούσει τη θέση του ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές έδωσαν τότε μια τιτάνια μάχη καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων στη λογική του “διαίρει και βασίλευε”.

“Η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες”, έγραφε ο “Ριζοσπάστης” στις 7 Σεπτέμβρη 1929. “Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δεν δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν …ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πλουσίου πρόσφυγα που συνδυάζεται με τον πλούσιο ντόπιο και του φτωχού πρόσφυγα που σύντροφό του θα έχει το φτωχό ντόπιο εργάτη ή αγρότη”.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω της διεθνιστικής και ταξικής αντίληψής του, ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε ειλικρινά δίπλα στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πόλεις όπου το κομμουνιστικό κίνημα και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατείχαν ηγεμονική θέση, όπως η Καβάλα, οι πρόσφυγες εντάχθηκαν αμέσως στην τοπική κοινωνία, τα κρούσματα ρατσισμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ τα σωματεία μερίμνησαν από πολύ νωρίς για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και την πετυχημένη ένταξή τους στην παραγωγή.

Σήμερα που εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας στο πλαίσιο των συνολικότερων ανταγωνισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, τροφοδοτείται η τούρκικη επιθετικότητα με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και η προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή. Ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση. Αποδείχτηκε πλέον περίτρανα ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει στους λαούς καμία ασφάλεια, αλλά αντίθετα τους εμπλέκει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγονται με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τεράστιες ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση που παίρνει ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματοςόπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών. Η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης από το λαό οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής, στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου του εθνικιστικού μίσους.

Mαζί με το λαό και τη νεολαία του νομού να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους αστούς δημαγωγούς και εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων που αξιοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη γενοκτονία.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού της περιοχής μας, όπως απευθύνουμε και στο σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.