Ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ με διαφορά σχεδόν 12 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (34,6% έναντι 23,8%) «βλέπει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις τελευταίες προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προκύπτει από τον μέσο όρο των αντίστοιχων δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ, δηλαδή και στην Ελλάδα, η ΝΔ θα εξασφαλίσει 9 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή θα λάβουν από δύο, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΕ από μία.





Η συμμαχία των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων, συντηρητικών, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων, θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι ευρωσεπτικιστικές ομάδες θα κερδίσουν έδαφος.

Το ΕΛΚ αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη στη νέα Ευρωβουλή εξασφαλίζοντας το ένα τέταρτο (24%) των 751 εδρών -δηλαδή 180- πέντε μονάδες κάτω σε σχέση με σήμερα, εκπροσωπώντας 26 εθνικές αντιπροσωπείες. Στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλδημοκράτες με 149 έδρες και ποσοστό 19,8% (-5% σε σχέση με σήμερα).

Από την άλλη πλευρά τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα προβλέπεται να αυξήσουν το ποσοστό των εδρών τους με την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) να καταλαμβάνει πέντε έδρες περισσότερες απ’ ό,τι έχει σήμερα και την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα της Ιταλίας, να εξασφαλίζει το 8,3% των εδρών στις επόμενες εκλογές από το 8,7% στην προηγούμενη έρευνα. Οι Φιλελεύθεροι του ALDΕ αναμένεται να αυξήσουν κατά οκτώ τις έδρες τους και οι Πράσινοι κατά πέντε.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.