Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του τόκου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τόκο που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες που χρωστούν στο κράτος.

Σύμφωνα με την νομοθεσία το δημόσιο όταν χρωστάει σε ιδιώτες ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να πληρώνει και τόκο 6%. Οι διατάξεις ισχύουν, τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν, το υπουργείο Οικονομικών δεν πληρώνει ούτε τις οφειλές του, ούτε τον τόκο και τώρα έρχεται και κόβει στο μισό το επιτόκιο.



Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό προβλέπεται το «μαχαίρι» του επιτοκίου για τις οφειλές του δημοσίου και όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση: «το ισχύον σήμερα νόμιμο επιτόκιο για οφειλές του δημοσίου, ύψους 6% ετησίως , εκτός του γεγονότος ότι κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, λόγω του αμετάβλητου χαρακτήρα του, δεν προσαρμόζεται στο εκάστοτε χρηματοοικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης».

Έτσι, με τις νέες διατάξεις μειώνεται το επιτόκιο από το 6% σε 3%. Αντίθετα καμιά αλλαγή δεν προβλέπεται στον τόκο που βάζει το Δημόσιο στους φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Όταν οι ιδιώτες οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σε 8,76% το χρόνο ή 0,73% κάθε μήνα, ενώ επιβάλλεται από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.