Αλλαγές και στη στρατιωτική θητεία φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση. Οι αλλαγές αφορούν τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, τους ανυπότακτους και τους αντιρρησίες συνείδησης.

«Εξισώνεται η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτήν της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, καταργώντας τη σημερινή εκ του νόμου επαύξησή της κατά δύο μήνες. Επίσης, εισάγεται ρύθμιση για μεγάλο αριθμό ανυπότακτων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι και το τέλος του 2020 και μειώνεται η στρατιωτική θητεία για όλα τα τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σημείωσε ότι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τους ανυπότακτους γίνεται σε προσπάθεια «αφενός να προσελκυθούν πίσω στον τόπο τους, όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και αφετέρου να κλείσουν τις στρατολογικές τους εκκρεμότητες».

Σε ό,τι αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης, διευκρίνισε ότι «μειώνεται το όριο ηλικίας για την εξαγορά της εναλλακτικής υπηρεσίας και ο χρόνος που πρέπει να υπηρετήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Περαιτέρω, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας διατηρήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα, με τη δυνατότητα εν τούτοις καθορισμού της με υπουργική απόφαση κατ’ ελάχιστον στη διάρκεια της στρατεύσιμης υποχρέωσης. Όσον αφορά την επιτροπή που εξετάζει τα σχετικά αιτήματα, φρονώ ότι η διατήρησή της είναι απαραίτητη, καθότι επεκτείνει τον έλεγχο υπαγωγής σε έλεγχο πραγματικής συνείδησης και όχι σε απλό έλεγχο δικαιολογητικών, προβλέποντας εν τούτοις τον αριθμό των στρατιωτικών που συμμετέχουν σε αυτήν».

Θητεία οπλιτών

-Τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας, π.χ. με 5 παιδιά, θα υπηρετούν 6μηνη θητεία ανεξαρτήτως του αριθμού τους είτε είναι 2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα κ.λπ., τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως Όπλου.

-Τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών, κατά το ίδιο πλαίσιο, πλέον όλα τα αγόρια –και όχι μόνο το πρώτο- θα υπηρετούν 9 μήνες στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία και 8 μήνες στο Στρατό ξηράς.

-Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης για τους οποίους η εναλλακτική θητεία μειώνεται από τους 15 στους 12 μήνες.

– Όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020 απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ανυπότακτοι ανέρχονται σε 30.000.

-Ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστήριξης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων όσον αφορά σε αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

– Ρύθμιση για τη βελτίωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, την εξέλιξη στο δικαστικό σώμα.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνονται επίσης:

-Ρύθμιση για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή των παιδιών των πληγέντων των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στο Ν. Βουτζά, το Μάτι, την Αργυρά Ακτή και το Κόκκινο Λιμανάκι, στις στρατιωτικές σχολές σε ειδικό ποσοστό και καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων,

-Ρύθμιση για την ένταξη για πρώτη φορά των στρατιωτικών σχολών στο σύστημα των μετεγγραφών φοιτητών, αδελφών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.