Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας

Δεν προκαλεί πια εντύπωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει τα ίδια αντανακλαστικά σε περιπτώσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές, έχουν όμως σχέση με το αποκαλούμενο «μακεδονικό» και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να προφυλάξει τους αναλυτές των άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, Φώτη Κουβέλη και Θεοδώρα Τζάκρη, έστειλε στα Γιαννιτσά ολόκληρη διμοιρία αστυνομικών, οι οποίοι και προσήγαγαν, έτσι «προληπτικά», δεκαέξι άσχετους και ένα 13χρονο παιδί.

Για να υπερασπιστεί την εθνική μας υπόσταση, την οποία το «ανεξάρτητο» BBC επιχείρησε αφελώς(;) να τραυματίσει με τη μονόπλευρη προβολή των θέσεων ενός «κυρ Φώτη, μειονοτικού Μακεδόνα», σιωπή… Περιορίστηκε σε μια επιστολή-απάντηση του πρεσβευτή μας στο Λονδίνο, με την οποία απλώς γινόταν ανάλυση των άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως, τα άρθρα της Συμφωνίας είναι τέτοια για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», που είναι σίγουρο ότι θέμα μειονότητας θα τεθεί και πάλι μεμονωμένα από πολίτες που αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» ή κάποια οργάνωση και ανεξάρτητους.

Γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός των άλλων, δημιουργεί προβλήματα και ως προς το θέμα της εγέρσεως μειονοτικών δικαιωμάτων. Όσοι τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας, τονίζουν ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σταματήσουν τις επίσημες μειονοτικές διεκδικήσεις τους σε γειτονικές χώρες. Αυτό είναι γεγονός. Εκείνο που δεν αναφέρουν όμως είναι ότι το πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί επισήμως ίσως από τα Σκόπια.



Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί εντός της Ελλάδος από έλληνες πολίτες, που θα χρησιμοποιήσουν διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, για να προβάλλουν μειονοτική ταυτότητα. Το γενικό πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι χρησιμοποιεί επιθετικούς προσδιορισμούς που αναφέρονται σε στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται ακριβώς για τα στοιχεία που βρίσκουμε στην έννοια της μειονότητας. Ενώ δεν υπάρχει μειονότητα, υπάρχουν τα τυπικά στοιχεία για την επίκληση υπάρξεως μειονότητας. Όλα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα σε μία δράκα ατόμων να τραβούν την προσοχή, να δημιουργούν εντυπώσεις περί καταπιέσεων και να μιλούν για τη δήθεν ύπαρξη μειονότητας.

Και αυτό θα οφείλεται στις λανθασμένες επιλογές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και σε αυτές τις λανθασμένες επιλογές θα στηρίζεται το κάθε BBC, όπως και το Sputnik, που ακολούθησε, για να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, που με τόση περηφάνια δήλωσε ότι θα είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα πάει στη «Βόρεια Μακεδονία», θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Και τώρα αλλά και στο μέλλον, όταν θα κατηγορείται από όλους για τα τετελεσμένα που έφερε αυτή η συμφωνία.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 9/10 Μαρτίου 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.