Ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό μέσα στο καταχείμωνο, με τον χαρακτήρα του επείγοντος και των συνοπτικών διαδικασιών, από την πλευρά της πολιτείας και του Δήμου, η πολύ σοβαρή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Γρεβενιωτών στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία είχε εξ αρχής και λάθος χρόνο εκκίνησης, και λάθος προγραμματισμό.

Ήδη από τους αρμόδιους εκτιμήθηκε ότι αυτή η σοβαρή διαδικασία για τους πολίτες, δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί τόσο πρόχειρα, όπως αποφασίσθηκε ερήμην τουςκαι άρχισαν να δίνονται οι μικροπαρατάσεις. Οι μικροπαρατάσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν ξανά όχι μόνο βεβιασμένες αποφάσεις, αλλά έχουν και τον χαρακτήρα ασφυκτικής πίεσης προς τους πολίτες.Αυτές οι αποφάσεις μικροπαρατάσεων κινούμενες στο ίδιο πνεύμα και έχοντας κυρίως εισπρακτικό χαρακτήρα στερούνται ρεαλισμού, τεκμηριωμένου προγραμματισμού και συνεχίζουν να είναι ανεδαφικές.

Είναι γεγονός και κοινά αποδεκτό ότι ο ορεινός μας Νομός δεν μπορεί να κάνει κτηματογράφηση μέσα στο καταχείμωνο, όταν μάλιστα ακόμη πολλές εκτάσεις του έχουνακόμη χιονοκάλυψη. Με τις γνωστές καιρικές συνθήκες η προσέγγιση στα κτήματα της υπαίθρου είναι  προβληματική,  πολύ δύσκολη και σε περιπτώσεις αδύνατη. Στα χωριά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνουν εργασίες κτηματογράφησης πριν το Μάιο, αν θέλουμε να είμαστε λογικοί και να σεβαστούμε τους δημότες μας.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το 35% και πλέον των κατοίκων βρίσκεται εκτός Νομού. Κατοικεί σε άλλες περιοχές. Αυτό το έχει λάβει υπ’ όψη του κανείς αρμόδιος; Όχι για το θέμα της κατάθεσης των αιτήσεων, αλλά για το ότι τα απαιτούμενα έγγραφα απαιτούν προσέλευση αρκετές φορές στον τόπο κατοικίας, αλλά και στην έδρα του Νομού για να συνταχθούν σωστά και να είναι αξιόπιστα ! Τα έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν είναι : τοπογραφικά και συμβολαιογραφικά έγγραφα. Πολλά από αυτά χρειάζονται τον μηχανικό αλλά και τον δικηγόρο. Οπωσδήποτε χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να κάνει πολλές επισκέψεις στο Νομό και στο χωριό. Όλα αυτά απαιτούν σωστό προγραμματισμό από τους δημότες αλλά και σημαντικό χρόνο, καθώς και διαθεσιμότητα μηχανικών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Όταν είναι γνωστό, ότι οι ιδιοκτησίες απαιτούν ακριβή οριοθέτηση, όχι μόνο με τους όμορους ιδιοκτήτες, αλλά αναγνώριση και επί τόπου (ενδεχομένως, και με την βοήθεια των υπηρεσιών οι οποίες συνδράμουν με έγγραφα-τοπογραφικά και γνωματεύσεις), τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το έργο όλων είναι σύνθετο και στην πλειονότητά του εξαιρετικά χρονοβόρο. Η διαδικασία αυτή για να ενταχθεί στον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και στις υποχρεώσεις των υπηρεσιών απαιτεί καλή οργάνωση, σχεδιασμό και χρόνο.

Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μία αδικαιολόγητη, κλιμακούμενη πίεση σε δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, τοπογράφους, λογιστές ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες που αυθαίρετα προσδιορίστηκαν. Ημερομηνίες, που δεν προσδιορίσθηκαν μόνο στην αρχή αυθαίρετα, αλλά και εν συνεχεία, κάτω από τις μεγάλες αδυναμίες τήρησης των χρονικών ορίων, εξαναγκαστικά άρχισαν οι αυθαίρετοι νέοι χρονικοί προσδιορισμοί, των μικροπαρατάσεων.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση :

Ζητούμε την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης του κτηματολογίου μέχρι την 30/10/2019,ώστε όλοι οι Γρεβενιώτες (εντός και εκτός Γρεβενών) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με σωστό προγραμματισμό, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ιδιοκτητών, εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αρμόδιων επαγγελματιών.

Η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση του κτηματολογίου, της καταγραφής των ακινήτων περιουσιών,  πρέπει και οφείλει να γίνει χωρίς γενικευμένη αναταραχή, χωρίς επιπλέον συσσώρευση εξόδων από τους εξουθενωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με καλή οργάνωση και νηφαλιότητα.Το καλό της πολιτείας και των δημοτών μπορεί και πρέπει να εξυπηρετηθεί με ορθολογισμό, καλό προγραμματισμό, σωστή τεκμηρίωση και αξιοπιστία των καταχωρούμενων στοιχείων, κι όχι μόνο με το γρήγορα εισπρακτικό κριτήριο και την ταχεία τακτοποίηση που μπορεί να επιφέρει λάθη, νέα κόστη διόρθωσής τους, πρόσθετη ταλαιπωρία πολιτών και υπηρεσιών.

Καλούμε όλους τους υπεύθυνους Φορείς σε όλη την Θεσμική-Διοικητική Ιεραρχία (Δήμος, Περιφέρεια, Κτηματολόγιο, Υπουργείο- Κυβέρνηση) να λάβουν υπόψη τις θέσεις μας αυτές, τη διαμαρτυρία μας αυτή που εκφράζει το κοινό αίτημα εκατοντάδων συμπολιτών μας και να δώσουν για το Νομό Γρεβενών τη λογική παράταση: μέχρι την 30/10/2019.

Για την ικανοποίηση αυτού του ορθολογικού και δίκαιου για όλους στόχο θα κλιμακώσουμε τις παρεμβάσεις μας προς όλους τους υπεύθυνους.

Ελευθέριος Τζιόλας

Γρεβενά, 17 Μαρτίου 2019

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.