Εργαζόμενοι που παρουσιάζουν συμπτώματα μετατραυματικού συνδρόμου, ναρκωτικά και σεξ στο γραφείο, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Αυτός είναι ο κόσμος του Facebook, τουλάχιστον όπως καταγγέλλουν οι χαμηλόβαθμοι εργαζόμενοι στο κοινωνικό δίκτυο.

Οι content moderators ελέγχουν το περιεχόμενο των αναρτήσεων που γίνονται από τους χρήστες στο Facebook και ανάλογα αποφασίζουν αν η δημοσίευση πρέπει να «κατέβει» ή να υπάρξει προειδοποιητικό μήνυμα.

Κρατούν καθαρό το Facebook από οποιοδήποτε παράνομο ή αμφίβολο περιεχόμενο. Οτιδήποτε αφορά από ρατσισμό μέχρι εικόνες σκληρής βίας ή παιδικής εκμετάλλευσης. Είναι οι εργαζόμενοι που προφυλάσσουν το διάσημο κοινωνικό δίκτυο από τις «φωτιές» που μπορούν να δημιουργηθούν από μια ανάρτηση.

Εργάζονται μέσω εργολαβικών συμβάσεων, με τους μισθούς τους να πλησιάζουν μόλις στο 1/10 του μισθού ενός μόνιμου υπαλλήλου του Facebook που αμείβεται με 240.000 δολάρια τον χρόνο. Πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής ενημερωτικης ιστοσελίδας theverge.com θέτει τη Facebook στο στόχαστρο και τα στοιχεία που καταγράφονται είναι συγκλονιστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πως εργαζόμενοι κάνουν χρήση ναρκωτικών κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, ενώ πολλοί παρουσιάζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Άλλοι εργαζόμενοι εμπλέκονται σε σεξουαλικές περιπτύξεις στο γραφείο εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών που ζουν στο γραφείο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που επηρεάζονται τόσο από αυτά που πρέπει να επιβλέπουν, που βυθίζονται και οι ίδιοι σε θεωρίες συνωμοσίας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο μισθός τους δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά, καθώς τα μισά χρήματα τουλάχιστον πηγαίνουν στα έξοδα στέγασης, ενώ ο «βραχνάς» των φοιτητικών δανείων υπάρχει σχεδόν για κάθε εργαζόμενο.

Ένας εργαζόμενος της Facebook θέλοντας να καταδείξει την κατάσταση που επικρατεί, δήλωσε στο Business Insider: «Δεν αμφιβάλλω πως το περιεχόμενο που βλέπουμε μπορεί να έχει επηρεάσει σοβαρά κάποιον. Ειδικά εκείνους που εργάζονται στις κατηγορίες που μπορεί να περιέχουν πολύ σκληρές εικόνες και βίντεο ή όσοι ασχολούνται με την παιδική εκμετάλλευση. Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας που βλέπουν ξανά και ξανά να ανεβαίνουν. Δεν αδικώ εκείνους που κάνουν χρήση ναρκωτικών κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και οι μισθοί εξαιρετικά χαμηλοί».



Οι υπάλληλοι υπογραμμίζουν πως η Facebook πρέπει να απολογηθεί για τις συνθήκες εργασίας και την υποβάθμιση των μισθών καθώς και την απουσία των ασφαλιστικών καλύψεων απέναντι σε εκείνους που προφυλάσσουν καθημερινά το κοινωνικό δίκτυο από το περιεχόμενο που περιέχει.

Σύμφωνα με το Business Insider, πριν μερικές εβδομάδες, οι content moderators της Facebook στο Τέξας αντέδρασαν δυναμικά απέναντι στους νέους κανονισμούς που πήγαν να επιβληθούν σχετικά με την χρήση του τηλεφώνου στην εργασία και τον χρόνο διαλείμματος. Τόνισαν πως οι νέοι κανόνες που ήθελαν να περάσουν, υπονόμευαν την «ανθρώπινη υπόσταση».

Οι εργαζόμενοι της Facebook αντέδρασαν με οργή και παρέδωσαν εσωτερικό ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις πράξεις της εταιρείας που χαρακτηρίζονται «τρομερά απογοητευτική» και «απάνθρωπη», ενώ η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αναμένει να προκαλέσει νέες εντάσεις ανάμεσα στον διαδικτυακό γίγαντα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Facebook, Τζάστιν Οσόφσκι σε εσωτερικό του μήνυμα στους εργαζομένους σημείωσε: «Έχουμε κάνει πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι (σ.σ. του περιεχομένου που αναρτάται) και υπάρχουν ακόμα περισσότερα που έχουμε να κάνουμε. Καθημερινά αξιολογούμε: τους ρόλους, τις ανάγκες που εξελίσσονται καθημερινά, τα ρίσκα, την τοποθεσία, το εργατικό δυναμικό και πολλά ακόμα θέματα».

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.