Με ένα Οσκαρ, αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν έκλεισε η μεγάλη βραδιά των Οσκαρ 2019 για το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου.

Το The Favourite του Ελληνα σκηνοθέτη διεκδικούσε 10 Οσκαρ εκ των οποίων κατάφερε να πάρει μόνο ένα αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου, χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει καθόλου το ήδη τεράστιο κατόρθωμα να φθάσει στη μεγάλη βραδιά όχι με μια και δυο αλλά με 10 υποψηφιότητες.

Η ανακοίνωση του Οσκαρ στην Ολίβια Κόλμαν, λίγο πριν τη λήξη της βραδιάς έφερε δάκρυα στα μάτια του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και της συζύγου του Αριάν Λαμπέντ που κάθονταν δίπλα δίπλα.

Κατά τα λοιπά, μεγάλος νικητής της βραδιάς φυσικά το Ρόμα του Κουαρόν, όπως ήταν αναμενόμενο, το οποίο απέσπασε αρκετά και σημαντικά βραβεία, με σημαντικότερο το Οσκαρ σκηνοθεσίας. Καλύτερη ταινία για φέτος το Green Book.

Τα φετινά Οσκαρ, μετά την κριτική που έχουν δεχθεί κιόλας τα τελευταία χρόνια, όπως ήταν αναμενόμενο έδωσαν Οσκαρ σε μαύρους αλλά και στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν, για το Roma, μια ξενόγλωσση ταινία διαφορετική από τα συνηθισμένα, θέλοντας μεταξύ άλλων με αυτό τον τρόπο να στείλουν και τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη ημέρα της εκλογής του έχει κάνει σημαία το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τα Οσκαρ. Ισως η απονομή κάποιων εκ των βραβείων στην σπουδαία ταινία παραγωγής του Netflix να ήταν και ένα μήνυμα λοιπόν.

  • Οσκαρ καλύτερης ταινίας στο Green Book. Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών.Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν Αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του ’60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός.Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα – τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.
  • Οσκαρ σκηνοθεσίας στο μεγάλο φαβορί, τον Αλφόνσο Κουαρόν για το Roma του Νetflix. Το «Roma» είναι το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό. Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του. Ο περσινός νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν. Βασισμένος στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας στην Πόλη του Μεξικού, ο Κουαρόν στο «Ρόμα» επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.
  • Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ολίβια Κόλμαν, για το The Favourite. «Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.Πριν από τη σημερινή τελετή, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.Συνυποψήφιες της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται».
  • Α’ Ανδρικός Ρόλος – Νικητής: Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody. Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία. «Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (…). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.Το «Bohemian Rhapsody», ταινία που ο τίτλος της παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Queen, αφηγείται την ιστορία της μπάντας από την αρχή, από το 1970 στο Λονδίνο και την ένταξη του Φρέντι Μέρκιουρι, ως την εμβληματική συμμετοχή τους στο «Live Aid» του 1985.Συνυποψήφιοι του Ράμι Μάλεκ ήταν οι Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).
  • Όλοι οι νικητές των φετινών ΌσκαρΚαλύτερης Ταινίας

    Green Book

    Σκηνοθεσίας

    Αλφόνσο Κουαρόν, Roma

    Α’ Ανδρικού Ρόλου

    Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody

    Α’ Γυναικείου Ρόλου

    Ολίβια Κόλμαν, The Favourite

    Β’ Ανδρικού Ρόλου

    Μαχερσάλα Άλι, Green Book

    B’ Γυναικείου Ρόλου

    Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk

    Πρωτότυπου Σεναρίου

    Green Book

    Διασκευασμένου Σεναρίου

    BlackKlansman

    Φωτογραφίας

    Roma, Αλφόνσο Κουαρόν

    Μοντάζ

    Bohemian Rhapsody

    Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

    Black Panther

    Ήχου

    Bohemian Rhapsody

    Ηχητικού Μοντάζ

    Bohemian Rhapsody

    Κοστουμιών

    Black Panther

    Οπτικών Εφέ

    First Man

    Μουσικής

    Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther

    Τραγουδιού

    Shallow (A Star is Born)

    Μακιγιάζ και Κομμώσεις

    Vice

    Καλύτερης Ταινίας Κινούμενων Σχεδίων

    Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

    Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

    Free Solo

    Ξενόγλωσσης Ταινίας

    Roma – Μεξικό

    Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

    Skin

    Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

    Period. End of Sentence

    Καλύτερης Ταινίας κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους

    Bao

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.