Μόνο ευχάριστα δεν είναι τα όσα αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στη νέα έκθεσή του για την Ελλάδα, καθώς κάνει λόγο ακόμα και για επιστροφή (αυστηροποίηση) των capital controls.

Μπορεί να αναφέρει πως έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα, τονίζει ωστόσο ότι παραμένει ο δημοσιονομικός κίνδυνος αφενός από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων αφετέρου από το τραπεζικό σύστημα λόγω των NPEs.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα ο Fitch χαρακτηρίζει ως θετικά τα δύο σχέδια που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο διευκρινίζουν πως ακόμα και αυτά μπορεί να κρύβουνς κινδύνους, ενώ ακόμη και εάν εφαρμοστούν τα οφέλη τους θα φανούν μακροπρόθεσμα.

Καμπανάκι για τη δικαστική δικαίωση των συνταξιούχων 

Ο οίκος αξιολόγησης φέρνει ως παράδειγμα τη δικαστική δικαίωση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά, γεγονός που αναμένεται να έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Μάλιστα αυτές δεν μπορούν για την ώρα να εκτιμηθούν.

Γι αυτό και υπάρχει κίνδυνος εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, να επέλθει χρηματοπιστωτική αστάθεια και παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων.

Υπάρχουν και θετικά σημεία 
Να σημειωθεί πάντως πως δεν είναι όλα «μαύρα» για την ελληνική οικονομία στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης, Στα θετικά σημεία ο Fitch περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα σημαντικά βήματα που έχον επιτευχθεί στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%), που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ.

Τονίζεται επίσης, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι υψηλότερο μεταξύ των χωρών με την ίδια αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ έως το τέλος του 2040 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, υποθέτει τη χρήση από το απόθεμα ρευστότητας (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση κατόπιν. Εκτιμά επίσης ότι την περίοδο 2019-2023 η χώρα θα έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

 iefimerida 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.