Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε τόσο στην επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, και παράλληλα σημείωσε την έξοδο της χώρας στις αγορές και ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 651 ευρώ.

Θέλοντας να απαντήσει στις φήμες περί εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε «Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».



Όσον αναφορά για τη μάχη κατά της «μαύρης εργασίας», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας».

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε οτι «έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες» και συμπλήρωσε πως «Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως αναμενόταν. «Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα. Να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες» και πρόσθεσε οτι «Προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που ήταν ένας απαράδεκτος θεσμός που δημιούργησε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.

Προβληματισμός απο τις επιχειρήσεις



Στην τελευταία ανάλυση του ΣΕΒ (Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας) τονίζεται ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που δημιουργεί η διεθνής οικονομική συγκυρία και για να καλυφθεί η αποεπένδυση και η απώλεια των εισοδημάτων που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση, απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε η Ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον.

Οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται σήμερα πρωτίστως στις εξαγωγές και τον τουρισμό που θα είναι και οι πρώτοι τομείς που θα κινδυνεύσουν από έναν διεθνή κύκλο οικονομικής επιβράδυνσης.

Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, τονίζεται στην ίδια ανάλυση, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας πλέον ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών ανταγωνιστικότητας. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.