Την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το πλαίσιο προστασίας που είχε θεσπίσει ο νόμος Κατσέλη. Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει ένα μοντέλο παρόμοιο με το «Εστία»  της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση στις δόσεις του δανείου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του παράγοντα του ΥΠΟΙΚ «δεν πάμε σε Κατσέλη minus» όταν ρωτήθηκε για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας. Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (για παράδειγμα όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.

Μοντέλο Ιταλίας για τα «κόκκινα δάνεια»

Σχετικά με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική πλευρά φέρεται να υιοθετεί το σχέδιο του ΤΧΣ για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, που κατά την Αθήνα θα εγκριθεί ευκολότερα από την Κομισιόν δεδομένου ότι το ίδιο σχέδιο έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία.  Το μοντέλο Ιταλίας, προβλέπει τη «μεταφορά» 15- 20 δισ ευρώ «κόκκινων» δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού (Asset Protection Scheme), που θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα, με εγγυήσεις του Δημοσίου που θα φτάσουν στα 5- 6 δισ ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το «μαξιλάρι» αποθεματικών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.  Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος ενδεχομένως να ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο, αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο θα περάσει από την κρησάρα της Κομισιόν, δεδομένου ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή κρατικής ενίσχυσης.

120 δόσεις

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει μία ολιστική προσέγγιση ρύθμισης με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό και που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, ωστόσο, θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις εκκρεμείς ασφαλιστικές οφειλές όσο και η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ιδιωτικοποιήσεις 

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η ίδια πηγή κρίνει ότι άμεσα θα υπάρξει η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό, ενώ άμεσα θα υπογραφεί και η σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, προχωρά το θέμα των Ελληνικών Πετρελαίων και θα υπάρξουν νομοσχέδια από το υπουργείο Ενέργειας για τον διαχωρισμό των δικτύων και από το υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια. Αντίθετα, όπως είπε, «δεν είναι το πιο προχωρημένο» το ζήτημα με την Εγνατία Οδό.

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να ακυρώσουν παλαιότερες περικοπές σε δώρα και επιδόματα αδείας στο Δημόσιο, ο  ίδιος παράγοντας επισήμανε πως υπάρχει ήδη μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη του κόστους. Είπε ότι στην περίπτωση επιστροφής των δώρων αναδρομικά, η επίπτωση θα είναι one- off και ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου. Σε άλλη ερώτηση, εάν το ΣτΕ αποφασίσει να επανέλθουν εφεξής τα δώρα, απάντησε ότι «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο». Πρόσθεσε δε, πως «πάντα πρέπει να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η Έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί το ποσό των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), το οποίο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσδιορίζει σε 750 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

economistas

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.