xristoygenna 3

Τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη γιορτή, που οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν με την

οικογένειά τους, τη σχέση τους, τους φίλους τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όχι όμως όλοι.

Πολλοί από εμάς, είτε από επιλογή είτε ως ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, θα περάσουμε χωρίς παρέα τις γιορτές. Ορίστε κάποιες ιδέες για να μη νιώσουμε μοναξιά και να ευχαριστηθούμε τις άγιες ημέρες.



1) Φτιάξε ένα υπέροχο δείπνο μόνο για εσένα


Προσποιήσου ότι έχεις καλεσμένους για το βράδυ. Σχεδίασε ένα υπέροχο μενού. Αγόρασε τα απαιτούμενα υλικά (προσοχή στις ποσότητες, μην ξεχνάς, δεν θα έρθει τελικά κάποιος άλλος, μην ξοδευτείς κιόλας) και γρήγορα στην κουζίνα για τις απαραίτητες ετοιμασίες. Βάλε όλο σου το μαγειρικό ταλέντο. Άλλωστε μην ξεχνάς, πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας ως να ήταν κάποιο πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο. Διασκέδασε με την διαδικασία – η μαγειρική είναι χαρά. Στο τέλος της ημέρας, κάθισε σε ένα καλοστολισμένο τραπέζι και απόλαυσε τους καρπούς του κόπου σου. Το δεύτερο σερβίτσιο και η μουσική της Μαρινέλας, «μ ανάβουν τα φώτα και τ όνειρο σβήνει, αχ το να ποτήρι γεμάτο έχει μείνει» δεν συνίσταται, φέρνουν κατάθλιψη χωρίς λόγο.

2) Πήγαινε σε κάποια εκδήλωση του δήμου της περιοχής σου


Τι κι αν δεν σε έχουν καλέσει σε κάποιο πάρτι ή σε κάποιο δείπνο. Υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις, συνήθως από τις τοπικές αρχές στο μέρος διαμονής σου, που είναι ανοικτές για όλους και εκεί μπορείς εκτός των άλλων να συν-διασκεδάσεις με ανθρώπους που ίσως να βρίσκονται στην ίδια θέση με σένα. Συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις σε πλατείες, χριστουγεννιάτικα χωριά και μπαζάρ, φάτνες και δέντρα, παγοδρόμια και τόσα άλλα προσφέρουν συνήθως οι Δήμοι σε όλη την χώρα.

3) Καθάρισε το σπίτι σου


Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να κάνεις αυτά που δήθεν δεν προλαβαίνεις όλη την υπόλοιπη χρονιά. Λίγο η «αναγκαστική» άδεια από την δουλειά που σου χαρίζει τον πολύτιμο χρόνο που δεν ξέρεις τι να κάνεις, λίγο τα πατροπαράδοτα έθιμα στα οποία καθαρίζουν το σπίτι πριν μπει το νέο έτος, μια γενική φασίνα στο σπίτι σου είναι μια καλή επιλογή για να περάσεις την ημέρα των Χριστουγέννων. Και αγχολυτική εργασία είναι και θετική ενέργεια φέρνει στον χώρο σας και το σπίτι σας θα λαμποκοπάει στο τέλος της ημέρας.

4) Περιποιήσου τον εαυτό σου


Γέμισε το μπάνιο σου με αφρόλουτρα και άλατα. Άπλωσε στο πρόσωπο και στο σώμα σου τις αγαπημένες σου μάσκες. Ασχολήσου με το να δημιουργήσεις τα δικά σου χειροποίητα και σπιτικά προϊόντα ομορφιάς. Κανε απολέπιση, μαλακτικές θεραπείες στα μαλλιά σου, πεντικιούρ, μανικιούρ και ότι άλλο τέλος πάντων δεν προλαβαίνεις τις υπόλοιπες ημέρες και θα σε κάνει να νιώσεις υπέροχα με τον εαυτό σου και την εμφάνιση σου μετά την ολοκλήρωση αυτού του ολοήμερου pampering.

5) Γίνε εθελοντής

Με εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντικές πρωτοβουλίες να δραστηριοποιούνται πλέον στην χώρα μας, γιατί να μην αξιοποιήσεις αυτόν τον «ανεπιθύμητο» ελεύθερο χρόνο, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες σου σε κάποια ανάλογη δράση. Εορταστικά συσσίτια σε άπορους, φιλοζωικές δράσεις, επισκέψεις σε γηροκομεία και ορφανοτροφεία, ορίστε μια καλή στιγμή για να κάνεις κάτι καλό και παράλληλα να βρεθείς παρέα  και με άλλους ανθρώπους.

6) Παρακολούθησε μια παράσταση στο θέατρο ή μια ταινία στο σινεμά
Ποιος είπε ότι το να πας μόνος σου στο σινεμά είναι το πιο καταθλιπτικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Έτσι κι αλλιώς κατά τη διάρκεια μιας ταινίας ή μιας παράστασης δεν είναι σωστό να μιλάμε με τους διπλανούς μας. Και αν τόσο θα θες στο διάλειμμα ή στο τέλος να σχολιάσεις αυτό που μόλις είδες, σίγουρα εκείνη την ημέρα θα βρεις και άλλους σαν κι εσένα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα θέατρα της περιοχής σου για να μοιραστείς τις απόψεις σου. Λίγο θάρρος μόνο θέλει για να κάνεις την πρώτη κίνηση εκεί στο Φουαγιέ.

7) Ψάξε για άλλους μοναχικούς


Μην ξεχνάς. Δεν είσαι μόνος. Η μάλλον καλύτερα, δεν είσαι ο μόνος. Χιλιάδες άνθρωποι και παρ όλη την εκτεταμένη αισιοδοξία που επικρατεί αυτές τις ημέρες, βρίσκονται για τον έναν η τον άλλον λόγο μόνοι τους φέτος τις γιορτές. Ψάξε να τους βρεις. Μπορεί να είναι κάποιος ηλικιωμένος γείτονας, μπορεί να είναι κάποιος ξεχασμένος συμμαθητής σου που τον ξαναβρήκες μόλις πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί να μην μοιραστείς την μοναξιά σου με κάποιον που επίσης ψάχνει για παρέα. Μπορεί και να είναι κάποιος άγνωστος. Άλλωστε αυτές τις ήμερες αγάπης είναι η καλύτερη περίοδος για να χτίσεις νέες φιλίες.

8) Επισκέψου για πρώτη φορά ένα σημείο της πόλης σου


Άνοιξε τον χάρτη της πόλης σου και στα τυφλά διάλεξε με το δάχτυλο σου μια περιοχή που για κάποιο λόγο δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ προηγουμένως. Μπορεί να είναι ένα πάρκο, μια γειτονιά, ένα μουσείο, μια παραλία, ένα βουνό. Μπες μέσα στο αυτοκίνητο και τράβηξε για εκεί. Μπορείς να περιηγηθείς ασκόπως, να κάνεις ένα πικ νικ, να απολαύσεις τα αξιοθέατα της, ότι τέλος πάντων προσφέρεται ανάλογα και με την «τυχαία» επιλογή σου. Νιώσε σαν τουρίστας στον τόπο σου!

9) Ξεκουράσου


Σαν να μην φτάνει όλη η κούραση του έτους, οι πιο πολλοί ξεκινούν έναν εορταστικό «μαραθώνιο» τα Χριστούγεννα επισκέψεων, τραπεζωμάτων, εκδηλώσεων, και πάρτι που στο τέλος περιμένουν πως και πως να περάσουν οι γιορτές για να ξεκουραστούν. Μην τους ακολουθείς και κοίταξε αντιθέτως να επωφεληθείς των ιδιαίτερων συνθηκών σου που σε άφησαν μόνο/η φέτος τον χειμώνα. Κοιμήσου πολύ, κουλουριάσου με την κουβέρτα σου στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση… και ξανακοιμήσου λίγο ακόμη. Η μέρα θα περάσει χωρίς να το καταλάβεις και εσύ θα βγεις από όλη αυτή την διαδικασία πιο φρέσκος/ια και υγιής

10) Δημιούργησε


Γιατί να πάει άδικα τόσος ελεύθερος χρόνος και να μην τον αξιοποιήσεις δημιουργώντας. Ζωγράφισε, γράψε, κανε χειροτεχνίες και κατασκεύασε όμορφα αντικείμενα. Υπάρχουν τόσες επιλογές για το τι μπορείς να κάνεις σε καλλιτεχνικό επίπεδο για να «σκοτώσεις» τον χρόνο σου. Πλέξε, κέντησε, φύτεψε, ή ακόμη ακόμη ερεύνησε ένα θέμα, πχ τα Χριστούγεννα και φτιάξε το δικο σου βιντεάκι με τα ευρήματα της μελέτης σου. Την επόμενη ημέρα μπορείς να το «ποστάρεις» στο YouTube για να μοιραστείς με αυτόν τον τρόπο την ημέρα σου με τους υπόλοιπους, έστω και με μικρή καθυστέρηση.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.