Από τις γερμανικές Συμπληγάδες θα πρέπει να περάσει η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω κι όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, αναζητείται μια νομική φόρμουλα που θα συνδέει τους ειδικούς, χαμηλούς συντελεστές με τη μεταναστευτική κρίση, για να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Μπούντεσνταγκ.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση κατά 6 μήνες των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά του Αιγαίου, δέχθηκε bullying από το Βερολίνο, καθώς όπως προέκυψε εκ των υστέρων, η Αθήνα είχε ενημερώσει- δεν είχε συμφωνήσει- μόνο τις Βρυξέλλες για τις προθέσεις της και κανέναν άλλο, παρά το ότι δεσμευόταν ακόμα από το Μνημόνιο.

Έτσι, βρέθηκε ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης να ψάχνονται στη διάρκεια του Eurogroup, όταν ενημερώθηκαν οι υπόλοιποι υπουργοί, για τα ισοδύναμα που απαίτησε ο Ο. Σολτς μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια του γερμανικού Κοινοβουλίου, που είχε ψηφίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού Χρέους υπό την προϋπόθεση εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων, που είχε συμφωνήσει η Αθήνα. Μεταξύ αυτών, ήταν η πλήρης κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Τότε, οι δύο υπουργοί κλήθηκαν να βρουν τα 25 εκατ. ευρώ της παράτασης για ένα 6μηνο, τα οποία τελικά βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν, δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη από την ελληνική πλευρά για μια νέα παράταση ή για την υιοθέτηση κάποιας ειδικής ρύθμισης, που θα διατηρούσε το χαμηλό ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, εκτός από μια γενική αναφορά του πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό πως ούτε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή υπήρξε κάτι σχετικό, ούτε στο Σχέδιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ούτε καν στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που μόλις ψηφίστηκε. Αντιθέτως, αναδείχθηκε το πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου ως το «κλειδί» για την απορρόφηση των οικονομικών επιπτώσεων. Και ξαφνικά προέκυψε θέμα και μάλιστα δια στόματος όχι του υπουργού Οικονομικών αλλά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο iefimerida ότι όντως η ελληνική κυβέρνηση συζητά το θέμα του ΦΠΑ με την Κομισιόν. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι η συζήτηση δεν έχει να κάνει με μια απλή παράταση του καθεστώτος αλλά με ένα νέο πλαίσιο, που θα συνδέεται με τις μεταναστευτικές ροές. Ο σκόπελος είναι οι Γερμανοί, καθώς το έχουν περάσει από τη Βουλή τους κι ως εκ τούτου αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα…

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.