Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Πολλές φορές όμως, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο, ίσως από άγνοια, ίσως από υπερβολική αγάπη, υποπίπτει σε λάθη κατά τη διάρκεια της ανατροφής του παιδιού που έχουν αντίκτυπο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή του.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διενεργήσει πανεπιστήμια και ψυχολόγοι, υπάρχουν ορισμένες γονικές συνήθειες-τεχνικές που μπορούν μελλοντικά να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επιτυχία των παιδιών.

Οι συνήθειες αυτές, όπως τις παρουσιάζει το Business Insider, είναι οι εξής:

1) Αυταρχικοί γονείς. Οι γονείς που δίνουν διαταγές και απαιτούν πράγματα χωρίς να εξηγούν το γιατί. Η αυταρχική συμπεριφορά αποθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία, ενώ μια μελέτη έδειξε πως όταν αυταρχικοί γονείς έλεγχαν τις εργασίες που είχαν τα παιδιά τους για το σπίτι, παρεμπόδιζαν την απόδοσή τους στο σχολείο.

2) Γονείς που αφήνουν τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας να παρακολουθούν τηλεόραση. Συχνό φαινόμενο που σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο όταν οι «σίφουνες» στο σπίτι δεν κάθονται σε ησυχία. Η συνήθεια αυτή, ωστόσο, κάθε άλλο παρά θετικά συνδράμει στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς έρευνα έδειξε πως εκείνα που κάθονται με τις ώρες στην τηλεόραση είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν στο μάθημα, ενώ έχουν και χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά.

 

3) Γονείς που φωνάζουν πολύ στα παιδιά τους. Οι φωνές, οι βωμολοχίες και οι προσβολές έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με τη σωματική τιμωρία.

4) Γονείς που «υπερπαρεμβαίνουν» στη ζωή του παιδιού τους. Οι ειδικοί τους αποκαλούν «γονείς-ελικόπτερα» καθώς όπως λένε αιωρούνται πάνω από το παιδί και το ελέγχουν σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να εμποδίσουν την μάθησή του και την ανάπτυξή του. Η συγκεκριμένη περίπτωση γονέων συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά αυτά είναι πιο ανασφαλή και λιγότερο ανοιχτά σε νέες ιδέες.

 

5) Γονείς που είναι συναισθηματικά απομακρυσμένοι. Αυτό μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα συμπεριφοράς, ανασφάλεια και συναισθηματικές δυσκολίες.

6) Γονείς που χτυπούν τα παιδιά τους. Μπορεί το ξύλο να βγήκε από τον παράδεισο, όπως είναι ο τίτλος της δημοφιλούς ελληνικής ταινίας, ωστόσο πρόκειται για την πλέον αντιπαιδαγωγική μέθοδο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μαθητές της πρώτης δημοτικού που ήδη παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς, ήταν ακόμα πιο άτακτοι αν τους έδερναν οι γονείς τους. Το ξύλο συνδέεται, επίσης, με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και γνωστικές δυσκολίες.

 

 

 

 

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.