Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου.

To υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει λόγο για 3 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Από τους τραυματίες, οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης «χτύπησε» σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης, κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ο ένοπλος πυροβόλησε «πολλές φορές» σε διάφορα σημεία. «Επεσαν πυροβολισμοί, άνθρωποι έτρεχαν παντού. Κράτησε περίπου 10 λεπτά», είπε καταστηματάρχης της περιοχής. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση.

O δράστης της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο συνεχίζει ακόμη να διαφύγει τη σύλληψη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, αντικρούοντας τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα περί του ότι ο 29χρονος είχε «εντοπιστεί» και «παγιδευτεί» από τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στο διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης που συνεκλήθη εξαιτίας της επίθεσης στο υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποίησε στο μεταξύ πριν από λίγο το Ελιζέ.

Η φωτογραφία που εξασφάλισε το iefimerida.gr από το εσωτερικό μπαρ του Στρασβούργου όπου έχουν κλειστεί οι περίοικοιΗ φωτογραφία που εξασφάλισε το iefimerida.gr από το εσωτερικό μπαρ του Στρασβούργου όπου έχουν κλειστεί οι περίοικοι

Παρακολουθήστε live

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Οι αρχές έχουν ταυτοποίησει τον δράστη, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει συλληφθεί και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Ο ένοπλος έχει τραυματιστεί, μετά την ανταλλαγή πυρών με στρατιώτη. Πρόκειται για 29χρονο, γεννημένο στο Στρασβούργο, που ήταν στη λίστα παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών, μεταδίδει το BFMTV.

Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης η αστυνομία έκανε έρευνα για υπόθεση ληστείας στο σπίτι του δράστη ο οποίος, ωστόσο, κατάφερε να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στο σπίτι του, βρέθηκαν χειροβομβίδες.

Το γραφείο του δημάρχου της πόλης και ο υπουργός Εσωτερικών έδωσαν εντολή στον κόσμο να μείνει σπίτια του. Λόγω του περιστατικού, εκκενώθηκε η χριστουγεννιάτικη αγορά και η ευρύτερη περιοχή, άνθρωποι κλείστηκαν σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ και οι πόρτες του ευρωκοινοβουλίου έκλεισαν, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης.

Το iefimerida επικοινώνησε με στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και όπως μας επιβεβαίωσαν έπεσαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης, στη χριστουγεννιάτικη αγορά, στην οδό Grand Rue. Η αστυνομία έδωσε εντολή τους περίοικους να κλειστούν στα μαγαζιά και τα εστιατόρια της περιοχές.

Η στιγμή της ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και τον δράστη

Ο χάρτης της επίθεσης

Η επίθεση έγινε περίπου 150 μέτρα από το Αλσατικό μουσείο (μπλε σημείο στο χάρτη). Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι όσοι μένουν στο Πάρκο Ετουάλ (κάτω δεξιά, στο κόκκινο σημείο) και στο Neuforf να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πιθανότατα εκεί αναζητούν τους τρομοκράτες.

Υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψε στο Twitter πως η Αστυνομία έχει αποκλείσει την πλατεία Κλεμπέρ και άλλα μέρη του κέντρου της πόλης για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος, Camille Belsoeur, μέσω Twitter μεταδίδει ότι βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό και είδε στρατιώτες να σκοτώνουν έναν άντρα, ο οποίος φέρεται να τους σημάδευε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πολλά βίντεο, με κόσμο να τρέχει ουρλιάζοντας, ενώ σε άλλα εμφανίζονται άτομα πεσμένα στο έδαφος. Η αυθεντικότητα των συγκεκριμένων βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Αποκλείστηκαν Ελληνες ευρωβουλευτές

Αποκλεισμένοι στο Στρασβούργο βρέθηκαν Ελληνες ευρωβουλευτές εξαιτίας της αιματηρής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αποκλείστηκε στο πίσω μέρος καφετέριας.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε στο iefimerida.gr ότι την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε καφετέρια στην πλατεία Κλεμπέρ μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Την ώρα που πλήρωναν η ιδιοκτήτρια τους φώναξε «τρομοκρατική επίθεση» και τους ζητήθηκε να μετακινηθούν στο πίσω μέρος της καφετέριας και να παραμείνουν εκεί.

Ο ευρωβουλευτής δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία από το σημείο που έχει βρει καταφύγιο.

Το ευρωκοινοβούλιο ενεργοποίησε το «πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης

Την ίδια ώρα, η Εύα Καϊλή, η οποία έχει αποκλειστεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμεταδίδει ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποίησε πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης.

Το μήνυμα που στάλθηκε στους ευρωβουλευτέςΤο μήνυμα που στάλθηκε στους ευρωβουλευτές

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βρίσκεται εντός του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι αρχές δεν τους επιτρέπουν να βγουν έξω.

«Στρασβούργο: Πυροβολισμοί κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά. Αναφορές για νεκρούς κ τραυματίες. Πληροφορίες ότι ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί η εξουδετερωθεί . Όσοι βρισκόμαστε ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο, παραμένουμε εδώ, με απόφαση των αρχών ασφαλείας», αναφέρει.

Ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρει μέσω Twitter: «Πρώτος απολογισμός του χτυπήματος στο Στρασβούργο στην περιοχή που έκανα χριστουγεννιάτικη βόλτα. 1 νεκρός. 6 τραυματίες. Ο δράστης έχει διαφύγει. Τον άκουσα να πυροβολεί σε 3 διαφορετικά μέρη στο κέντρο γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να είναι τρομοκρατικό χτύπημα».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο cretapost.gr διαβεβαίωσε ότι όλοι οι συνάδελφοί του με τους οποίους μπόρεσε να μιλήσει είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, κινούνταν μαζί με κάποια άτομα στον δρόμο με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο του, όταν ξαφνικά αντιλήφθηκαν κόσμο να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση και τους αστυνομικούς να κατευθύνουν τους πολίτες σε καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες προκειμένου να προφυλαχθούν.

«Βρισκόμασταν σε απόσταση 100 μέτρων από το συμβάν. Πληροφορηθήκαμε ότι είχαν πέσει πυροβολισμοί και είδαμε δύο ανθρώπους πεσμένους στον δρόμο» μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και τα άτομα που τον συνόδευαν οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου και παρέμειναν για λίγο. Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης, μπόρεσε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο του, λόγω της γειτνίασης του κτιρίου με το σημείο όπου βρισκόταν.

Στέλιος Κούλογλου περιέγραψε πώς έκλεισαν οι πόρτες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για λόγους ασφαλείας.

 

 

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.