Την περασμένη Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης «Μια παλιά σχολική τάξη» από τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Ν. Γρεβενών.

Η έκθεση είχε στόχο να αναπαραστήσει το σχολικό περιβάλλον, στο οποίο μεγάλωσαν οι μαθητές περασμένων δεκαετιών. Μέσα από τα αντικείμενα που έχει συλλέξει η υπηρεσία μας καταφέραμε να φανταστούμε πως μπορεί να ήταν η σχολική ζωή πριν από 3-4 ή και περισσότερες δεκαετίες.

Οι επισκέπτες, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 1000, κάλυπταν ένα μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Ήρθαν μαθητές νηπιαγωγείου που ίσως το μοναδικό πράγμα που θα έμεινε στο μυαλουδάκι τους να είναι ο χτύπος του παλιού κουδουνιού. Πέρασαν ηλικιωμένοι άνθρωποι που ξαναέφεραν στη μνήμη τους την σχολική τους καθημερινότητα μας την μετέφεραν και μαζί τους την ζήσαμε και εμείς. Εισπράξαμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση ακούγοντας ιστορίες για τη σχέση τους με τους δασκάλους, τον δύσκολο αγώνα επιβίωσης, την λαχτάρα να μάθουν γράμματα μέσα σε πολυμελείς τάξεις και με ελάχιστα μέσα. Οι μαθητές που επισκέφτηκαν την έκθεση μας, και από τις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, έγραψαν με κιμωλία στον πίνακα, κάθησαν στα παλιά θρανία, διάβασαν τα παλιά διδακτικά βιβλία, έγραψαν σε γραφομηχανή, έκαναν καλλιγραφία και άκουγαν με τρόπο παραστατικό και ζωντανό τις μεγάλες διαφορές του χθες με το σήμερα.



Η προσπάθεια μας αυτή, όπως και η γενικότερη λειτουργία της υπηρεσίας μας, είχε ως απώτερο σκοπό την διατήρηση της μνήμης και την γνώση της ιστορίας. Κρατώντας ως αξίωμα ότι μέσα από τη γνώση της ιστορίας – και ακόμη περισσότερο της ιστορίας του τόπου μας -μπορούμε να εξελισσόμαστε θετικά τόσο ατομικά όσο και ως κοινωνικό σύνολο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά πρώτα όλους όσους επισκέφτηκαν την έκθεση δίνοντας νόημα στην ύπαρξη της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες χρωστάμε σε όσους συνέδραμαν με προσωπικά αντικείμενα και εμπλούτισαν την έκθεσή μας και συγκεκριμένα την κα. Παπαευαγγέλου Ελένη, τον κ. Φώτη Δημόπουλο, τον κ. Χαμαλιδή Μιχάλη, την κα. Χάιδω Αγορογιάννη Βουτσά, το διευθυντή του 1ουδημ. σχολείου κ. Νικόλαο Ντάλα,το διευθυντή του 3ου δημ. σχολείου κ. Θεόφιλο Κατσιανίδη,το διευθυντή του 4ουδημ. σχολείου κ. Βουλογεώργο Νικόλαο. Ακόμη την κα. Βασιλική Ευταξία και την κα.Χαρά Καραλιόλιου για την κατασκευή των σταντ φωτογράφισης καθώς και την κα. Παπαλάμπρου Κωνσταντίνα από το κατάστημα «OLE-OLA»  για την παραχώρηση μιας κούκλας βιτρίνας για τη σχολική μας ποδιά.

Τέλος θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον συνδιοργανωτή της έκθεσης Δήμο Γρεβενών για τη συνολική υποστήριξή του και τη φιλοξενία στο δημοτικό κατάστημα κάτω του Δημοτικού Μεγάρου.

Μέρος της έκθεσης εκτίθεται μόνιμα σε χώρο δίπλα από τα γραφεία της υπηρεσίας  στο 1ο όροφο του Διοικητηρίου Γρεβενών.

Γρεβενά 12 / 12 / 2018

Η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Αρχεία Ν. Γρεβενών

Ματσαρίδου Μάρθα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.