Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει τις υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον ερχόμενο μήνα μετά την ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Αζοφική θάλασσα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα προεδρεύσει συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 13-14 Δεκεμβρίου η οποία αναμένεται να παρατείνει για άλλον έναν χρόνο τα μέτρα που έχει λάβει η Ένωση σε βάρος του αμυντικού, ενεργειακού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, ως τιμωρία για τον ρόλο της Μόσχας στην αναταραχή στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξή της προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Γι΄αυτό είμαι σίγουρος πως η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αργεντινή όπου συναντώνται οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τουσκ είπε πως η χρήση από τη Ρωσία βίας εναντίον πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι «εντελώς απαράδεκτη». Το περασμένο Σαββατοκύριακο ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών σκαφών στην Αζοφική θάλασσα και στη συνέχεια συνέλαβαν τα πλοία και τους ναύτες τους.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από το Κίεβο το 2014. Από τότε η Ένωση έχει αναβαθμίσει τις κυρώσεις αυτές καθώς η Μόσχα υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την πιο πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αν όχι καθόλου.

Το Κίεβο προσφεύγει στο ΕΔΑΔ κατά της Μόσχας

Στο μεταξύ η Ουκρανία κατέθεσε σήμερα προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μετά το επεισόδιο στα στενά του Κερτς που χωρίζουν την Αζοφική από τη Μαύρη Θάλασσα. Στην ανακοίνωση του ΕΔΑΔ αναφέρεται πως το Κίεβο του ζήτησε να παρέμβει για να εξασφαλίσει ότι οι συλληφθέντες Ουκρανοί ναύτες βρίσκονται σε καλή κατάασταση. Η Μόσχα τους κατηγορεί ότι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν όταν τους δόθηκε εντολή να σταματήσουν.

«Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε ιδιαίτερα να παράσχει η Ρωσία ιατρική φροντίδα στους τραυματισμένους ναύτες και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος. Ζητεί επίσης οι ναύτες να αντιμετωπισθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου», αναφέρεται στη δήλωση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με την κράτηση των ναυτών.

Η προσφυγή, η πέμπτη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας από το 2014 που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια για να εξετασθεί από το δικαστήριο.

 

 

 

 

ΑΜΠΕ – Reuters

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.