Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι πρώτες αποφάσεις σχετικά με τη διαγραφή οφειλών και απαλλαγή ασφαλισμένων από πρόσθετα τέλη ή τόκους λόγω εύλογης αμφιβολίας.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αναμένεται να ανοίξει εντός Δεκεμβρίου και θα δέχεται τις αιτήσεις διαγραφής παλαιών οφειλών.

Σήμερα δημοσιεύθηκαν τρεις υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν τη διαγραφή των οφειλών.

Οι αποφάσεις αφορούν ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ, ασφαλισμένους από 1.1.1993 με παράλληλη ασφάλιση μέχρι 31.12.2016 σε πρώην Φορείς Ασφάλισης και ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.

Όπως είχε κοινοποιηθεί και με το από 16 Νοεμβρίου 2018 δελτίο τύπου του Υπ. Εργασίας:

«Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις:
– Η αίτηση των ασφαλισμένων θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, όπου ετοιμάστηκε η σχετική πλατφόρμα διαγραφής οφειλών. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
– Οι διαγραφές, πέραν της κύριας θα αφορούν, αναλογικά, και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.


– Για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.
– Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.
– Μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.