Στην οριστική απόφαση για αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, προσανατολίζεται το Φανάρι και οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ως την Πέμπτη 29/11 και αναμένεται να λάβει την σχετική απόφαση, της αποπομπής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Ηδη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει καλέσει δις τον κ. Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αρνήθηκε.



Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος είχαν μυστική συνάντηση στη Γενεύη. Αγνωστο αν η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη –βρέθηκε στη Γενεύη για εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– προκειμένου να πείσει τον Αμερικής να υποβάλει την παραίτησή του για να μην τον αποπέμψει, ή αν η πρωτοβουλία ήταν του Δημητρίου για να πείσει τον Βαρθολομαίο να μην επιμείνει στην αποπομπή του. Το μόνο που απομένει είναι πλέον ο τρόπος: Αν ο Δημήτριος δεχθεί την πατριαρχική παράκληση να υποβάλει την παραίτησή του, τότε η έξοδος από την Αρχιεπισκοπή θα συνοδευθεί και από την «προαγωγή» του σε γεροντική μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου. Αν επιμείνει και αποπεμφθεί, θα είναι απλά τέως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως διάδοχος του κ. Δημητρίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προαλείφεται ο μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος αν και συναντά αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.