Συμμεριζόμενος την αγωνία χιλιάδων σιτοπαραγωγών των Γρεβενών ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος, απέστειλε τη παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με τη προτροπή και παράκληση για ένταξη της καλλιέργειας χειμερινών σιτηρών στα ΠΣΕΑ 2017.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ,

απευθυνόμαστε σε σας μετά από τις διαμαρτυρίες των αγροτών της Π.Ε. Γρεβενών, τις οποίες συμμεριζόμαστε, σχετικά με την αδικία που υφίστανται για τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, έτους 2017.



Σύμφωνα λοιπόν με τη πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, για υποβολή αιτήσεων χορήγησης ενισχύσεων, από το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων  έτους 2017, δικαιούχοι θα έπρεπε να είναι και οι σιτοπαραγωγοί των Γρεβενών, αφού αποδεδειγμένα το εν λόγω έτος η απώλεια στη παραγωγή ξεπερνούσε το 30% που αναφέρει η ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, στη καλλιέργεια των χειμερινών σιτηρών υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και μειωμένη παραγωγή, που ανήλθε στο 40%, σύμφωνα με την «έκθεση περιφερειακής επιτροπής Π.Ε. Γρεβενών», με ημερομηνία 12/10/2017 την οποία σας επισυνάπτουμε.

Από πληροφορίες επίσης μαθαίνουμε, ότι δικαιούχοι σιτοκαλλιεργητές κρίνονται οι παραγωγοί της όμορης Π.Ε. Κοζάνης, ενώ οι παραγωγοί των Γρεβενών όχι, παρόλο που οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες των δυο περιοχών είναι παρόμοιες, όσον αφορά συγκεκριμένα τις βροχοπτώσεις και κατά συνέπεια την εκτεταμένη ξηρασία που βίωσαν οι παραγωγοί μας, κατά τη καλλιεργητική  περίοδο 2017 (κρίσιμη περίοδο της άνοιξης για τα σιτηρά, Μάρτιο-Μάιο 2017).

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά, αλλά κυρίως να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος των σιτοπαραγωγών  της Π.Ε. Γρεβενών.

Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά λυπόμαστε, κάθε φορά που είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επικοινωνούμε μαζί σας για αρνητικές εξελίξεις, που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Μόλις πριν λίγο καιρό, για τη απένταξη περιοχών από τις «περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» (νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς), καθώς και για το καθεστώς και τα κριτήρια εφαρμογής του προγράμματος «βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία», λίγο παλιότερα.

Με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει από μέρους σας μέριμνα για τη δίκαιη κατανομή των εν λόγω ενισχύσεων, είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.

Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών
Ευάγγελος Σημανδράκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.