Αν ρωτήσεις έναν γονιό: τι είναι αυτό που θέλει για τα παιδιά του, χωρίς δεύτερη σκέψη θα απαντήσει: «Να έχουν την υγειά τους και να είναι ευτυχισμένα». Ευτυχία. Πόσο όμορφη λέξη και πόσο σημαντική για μικρούς και μεγάλους. Είναι, όμως, εύκολη στην κατάκτησή της;

Και αν πρόκειται για την ευτυχία του παιδιού, πόσο εύκολο είναι για έναν γονιό να την προσφέρει; Υπάρχει κάποια «μαγική» συνταγή, που θα βοηθήσει τον γονιό να κάνει ευτυχισμένο το παιδί του; «Μαγική» συνταγή για το τέλειο δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ας δούμε, ποιες είναι αυτές:

Να είσαι ο ίδιος ευτυχισμένος

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να είναι ο ίδιος ο γονιός ευτυχισμένος. Ακούγεται τόσο αυτονόητο, όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, όταν ο γονιός δεν είναι καλά (άγχος, κατάθλιψη) αυτή η αρνητική ενέργεια μεταφέρεται και στο παιδί, το οποίο σύντομα θα εκδηλώσει προβλήματα συμπεριφοράς. Οπότε, για αρχή η ευτυχία του παιδιού σου περνάει από τη δική σου.

Δίδαξε το πώς να χτίζει σχέσεις

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικές. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολες, τόσο στο χτίσιμό τους, όσο και στο να τις διατηρήσεις. Ειδικά, στην παιδική ηλικία οι σχέσεις είναι δύσκολες κι ενίοτε αποθαρρύνουν ένα παιδί για την αξία της φιλίας. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να έρθει ο γονιός, ο οποίος θα πρέπει να διδάξει στο παιδί πώς να «χτίσει» μία φιλία και πώς να την κρατήσει. Τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει, αλλά και πως θα εκφράζει τα θέλω του, χωρίς να επιβάλλεται. Φιλίες υπάρχουν και αν δεν το πιστεύετε, κρατήστε την άποψη για τον εαυτό σας. Τα παιδιά είναι μικρά για να μπουν σε τέτοιου είδους υπαρξιακές αναζητήσεις, που περισσότερο απογοήτευση θα τους φέρουν, παρά ευτυχία.

Η προσπάθεια μετράει

Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι τέλεια σε όλα. Έχουν απαιτήσεις από εκείνα και πολλές φορές τα πιέζουν και μέσω απειλών («θα πέσει τιμωρία», «μαύρο σαββατοκύριακο θα κάνεις» κ.α.) προκειμένου να καταφέρνουν αυτό που οι γονείς επιθυμούν. Λοιπόν, του παιδιού είναι η πρωτιά, του παιδιού και η αποτυχία. Του παιδιού είναι το «άριστα», του παιδιού είναι και το «καλά». Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσετε πρώτα σε εσάς τους ίδιους και μετά στο παιδί. Μην το φορτώνετε με περισσότερο άγχος, απ’ ο, τι το ίδιο μπορεί να διαχειριστεί. Για να έρθουν οι επιτυχίες, θέλει (σε ορισμένες περιπτώσεις) υπομονή και προσπάθεια. Και αυτή ακριβώς την προσπάθεια θα πρέπει να επιβραβεύετε. Θα βάζετε στόχους και μέσω της προσπάθειας θα τους πετύχετε. Και κάθε φορά που θα πετυχαίνει κι έναν στόχο το παιδί, τότε θα το επιβραβεύετε για την προσπάθειά του. Χωρίς πίεση, φωνές και απειλές, που μόνο κακό προκαλούν στο παιδί.

Παίξε με το παιδί

Γίνε κι εσύ πάλι παιδί. Παίξε μαζί του, βγείτε μία βόλτα, κάντε ποδηλατάδα ή πηγαίνετε ένα σινεμά. Πέρασε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, ακόμη και αν δεν είναι πολύς. Κλείσε κινητά και υπολογιστή και αφιερώσου στο παιδί σου. Δεν υπάρχει πιο ευτυχισμένη στιγμή για ένα παιδί, από εκείνη που παίζει με τους γονείς.

Δίδαξε αισιοδοξία

«Η αισιοδοξία είναι αδελφή της ευτυχίας» λένε. Και αν το σκεφτείς καλά, έχουν δίκιο. Το να αντιμετωπίζεις τη ζωή με χαμόγελο κι αισιοδοξία σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο, όμως, είναι ένα τεράστιο βήμα για την κατάκτηση της ευτυχίας. Επίσης, έχετε υπόψη σας πως σύμφωνα με μελέτες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στο σχολείο, στη δουλειά και στα αθλήματα. Είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Γι’ αυτό, λοιπόν, αντιμετώπισε τη ζωή με χαμόγελο και δείξε στο παιδί να κάνει το ίδιο!

 

 

 

 

 

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.