Στις 16 Νοεμβρίου θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος μετά την καταρχήν συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

Την ώρα που οι αντιδράσεις για το «προσύμφωνο» Τσίπρα – Ιερώνυμου που αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους συνεχίζονται από την πλευρά κληρικών και μητροπολιτών, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας στις 16 Νοεμβρίου προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις που έχουν γίνει.

Όπως έγινε γνωστό, συνέρχεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, σε έκτακτη Σύγκλησή Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Οι κληρικοί από την ώρα που έγινε γνωστό το κείμενο 15 σημείων για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για αρκετά σημεία της καταρχήν συμφωνίας .

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος αφού ενημέρωσε την Τετάρτη τα μέλη της Ιεραρχίας, έσπευσε – σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις – να μιλήσει πρόθεση συμφωνίας και όχι συμφωνία. «Υπάρχει διαφορά. Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν από απλούς κληρικούς. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται «να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που δεν θα θέλουν οι ιερείς».

Είχα προηγηθεί «βολές» κληρικών για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου καθώς είναι προβληματισμένοι για μία σειρά ζητημάτων. Πρώτος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής. «Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς» τόνισε ο π.Γεώργιος Σελλής, εξηγώντας πως θα αγωνιστούν για ό,τι τους αφορά, να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθεί κανείς.«Έγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», ανέφερε .

«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα» σημείωσε από την πλευρά του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας.

Σεραφείμ: Μεθόδευση για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας η συμφωνία


Δριμύτατη κριτική στην καταρχήν συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους έκανε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ανάφερε ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε αναφέρει το θέμα σε ιεράρχες, αλλά – όπως είπε – «δεν είχαμε το κείμενο για να τοποθετηθούμε».

Στη συνέχεια, ανεβάζοντας τους τόνους, σχολίασε για τη συμφωνία ότι «είναι μία μεθόδευση για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας» και έκανε λόγο για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Εκκλησίας.

«Μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας. Θα λειτουργεί ως μία επιχείρηση που θα μπορεί να κάνει προσλήψεις και απολύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη με νόημα πως η Εκκλησία έχει 2.000 χρόνια ζωής και δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβητούμενη περιουσία.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.