Στην πρωτεύουσα της Ευρώπης βρέθηκε η χορευτική ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών Πίνδος για τη συμμετοχή της στο 1ο Δεκαπενθήμερο Φεστιβάλ του Ελληνικού Πολιτισμού στο Στρασβούργο.

Στις εκδηλώσεις  του Φεστιβάλ, που στόχο είχε την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού, περιλαμβάνονταν διαλέξεις από Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των γραμμάτων, συνέδρια και ημερίδες, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, εργαστήρια ψηφιδωτού, αγιογραφίας και μωσαϊκού, μουσικές βραδιές με ελληνική κουζίνα, συναυλίες βυζαντινής, ρεμπέτικης και σύγχρονης μουσικής, αλλά και ελληνική όπερα.

Ο Σύλλογος μας, συμμετέχοντας με ένα σύνολο 25 χορευτών , επιλέχθηκε ώστε να αναδείξει την πλούσια παραδοσιακή χορευτική κληρονομιά μας, παρουσιάζοντας ένα μωσαϊκό από αντιπροσωπευτικούς  Ελληνικούς χορούς.

Η επιλογή του προγράμματος έγινε με στόχο την ευρύτητα και την ποικιλομορφία στην θεματολογία των χορών.



Η εκδήλωση  περιελάμβανε χορούς νησιώτικους, Καππαδοκίας, Θράκης αλλά και χορούς λαϊκούς και ρεμπέτικους.

Την επιμέλεια της θεματολογίας όπως επίσης και τον συντονισμό του χορευτικού συγκροτήματος, είχε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου μας κος Ευθύμης Πρέβεζας.

Διατηρώντας το μέτρο και τη σεμνότητα στην απόδοση τους καταφέραμε να μεταφέρουμε τα χρώματα και τη χαρά των χορών της Θράκης, τη μυσταγωγία των χορών της Καππαδοκίας, τον αέρα των ελληνικών νησιών αλλά και τη λεβεντιά και τον εκλεπτυσμό των λαϊκών και ρεμπέτικων χορών της νεότερης Ελλάδας.

Την ευκαιρία γι’ αυτή τη συμμετοχή μας όμως τη χρωστάμε στο συμπατριώτη μας πατέρα Χρήστο Φιλιώτη ο οποίος δεν αποτελεί μόνο την ψυχή αυτών των εκδηλώσεων στο Στρασβούργο, αποτελεί την ψυχή της Ελλάδας εκεί, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δράση του και να αποτελεί για το Σύλλογο μας ίσως ένα απο τα σημαντικότερα ταξίδια που έχουμε κάνει στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στην ελληνική ενορία του Λουξεμβούργου και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής και Χορού του Στρασβούργου.

Οι διοργανωτές αλλά και οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι στο Στρασβούργο εκτός από Έλληνες ήταν σε μεγάλο ποσοστό αλλοδαποί φιλέλληνες, εκτιμώντας την προσεγμένη παρουσία μας, και στις δύο εκδηλώσεις φρόντισαν ώστε η ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα θερμή και φιλόξενη.

Κατά την παραμονή μας στο Στρασβούργο είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη γραφική παλιά πόλη, να επισκεφθούμε τα αξιόλογα μνημεία, να κάνουμε την καθιερωμένη βόλτα με το ποταμόπλοιο αλλά και να ξεναγηθούμε στο επιβλητικό κτήριο του Συμβούλιου της Ευρώπης.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός των χορευτών της αποστολής στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στο κέντρο της πόλης ενώ αντιπροσωπευτική αποστολή του Συλλόγου μας παρέστη στη δεξίωση του Έλληνα Πρέσβη.

Έχοντας στις αποσκευές μας τις καλύτερες αναμνήσεις και μία εξαιρετική εμπειρία από τις χορευτικές παραστάσεις, εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες δράσεις μας.




Για τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών Πίνδος

Μαρία Γεωργίτση, Πρόεδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.