Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των χωρών, που πήραν χθες το «ραβασάκι» από την Κομισιόν, για το σχέδιο Προϋπολογισμού που έστειλαν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες άναψαν πράσινο φως στις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τις συντάξεις.

Στις 15 του μήνα, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, τα κράτη- μέλη έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.  Κάπως έτσι ξεκίνησε κι επισήμως η κόντρα των Βρυξελλών με τη Ρώμη, καθώς ο ιταλικός Προϋπολογισμός ξεφεύγει από τα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αυτή η προκαταρκτική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κομισιόν έστειλε επιστολές σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις επί της αρχής, για εξώφθαλμες αποκλίσεις από τις γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, καλείται να δώσει διευκρινίσες για την πρόβλεψη αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ ανάλογο είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. νΟ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή.

Σημαίνει αυτό ότι έγινε δεκτός ο σχεδιασμός για τις συντάξεις; Όχι.

Η Ελλάδα όντας σε διαδικασία «ενισχυμένης εποπτείας» ήταν και παραμένει σε στενή συνεργασία με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, προκειμένου οι κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού να μην αποκλίνουν από τους εξαιρετικά απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου, το ότι δεν πήραμε επιστολή δεν συνιστά είδηση.

Είδηση θα ήταν να μας ζητήσουν διευκρινίσεις επί της αρχής (στην πραγματικότητα διορθώσεις) π.χ. για την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών, χωρίς να μπουν στην ουσία των αριθμών.

Ειδικά, δε, ως προς το επίμαχο θέμα των συντάξεων, υπάρχει ακόμα δρόμος. Γι’ αυτό, εξάλλου, αναμένονται τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να «χτενίσουν» τα νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού, για να δουν αν παραμένει η διαφορά εκτίμησης για το υπερπλεόνασμα (περίπου 300 εκατ. Ευρώ), η οποία θα κρίνει αν περνάει ως έχει το ελληνικό σχέδιο ή πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Το άρθρο 7 του Κανονισμού 473/2013 προβλέπει, εξάλλου, τα εξής:

  1. «Η Επιτροπή εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση έως τις 30 Νοεμβρίου.
  2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου, μετά τη διενέργεια διαβούλευσης με το σχετικό κράτος μέλος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, η Επιτροπή εκδίδει την γνώμη της εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος. Στη γνώμη της, η Επιτροπή ζητά να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της γνώμης της. Το αίτημα της Επιτροπής αιτιολογείται και δημοσιοποιείται.»

Συμπερασματικά, προφανής η επιθυμία του Πρωθυπουργού να τελειώνει με το «καυτό» θέμα των συντάξεων μια ώρα αρχύτερα, αλλά η ετυμηγορία των Ευρωπαίων δεν ήρθε ακόμα…

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.