Την προσδοκία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση επενδύσεων της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας δημοσιοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα η British American Tobacco με αφορμή το λανσάρισμα του καινοτόμου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού glo.

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο οικονομίας με τις τράπεζες κάναμε μια ανασκόπηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και χάρηκα να ακούσω τις τράπεζες να μου λένε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά και τη δική τους ρευστότητα και ότι εφέτος, το 2018, θα κλείσει με συνολικές αναχρηματοδοτήσεις και νέες χρηματοδοτήσεις 11 δισ. ευρώ.

Το 2019 θα είναι το πρώτο έτος με καθαρή πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο δεν είχαμε έως τώρα. Επίσης ανακοινώσαμε στις τράπεζες ότι εμείς ως υπουργείο επεξεργαστήκαμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία με δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ με στόχο να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική και κυρίως να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Αυτά τα εργαλεία αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8,5 δισ. ευρώ που σε ορίζοντα τριετίας προσδοκούμε να ενεργοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ».

Θα εντείνουμε τις μεταρρυθμίσεις

Για την παρούσα κυβέρνηση δεν τίθεται δίλλημα αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, πρέπει να τις εντείνουμε και να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που βοηθούν την ανάπτυξη, τη συνοχή της κοινωνίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Ο αντιπρόεδρος της Κκυβέρνησης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Η χώρα πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει αναπτυξιακό σχέδιο με τη μορφή μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής η οποία αποτελεί ένα είδος γέφυρας από την περίοδο των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στη φάση της παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Υλοποιώντας αυτή την ενδιάμεση στρατηγική σχεδιάζουμε ταυτόχρονα τη νέα προγραμματική περίοδο με ορίζοντα το 2020-2030 με βασικό άξονα το νέο ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027. Στόχος αυτού του σχεδιασμού δεν είναι μόνο η επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και η ταχεία μείωση της ανεργίας και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος με έμφαση την καινοτομία, την εξωστρέφεια τη δημιουργία μιας οικονομίας ανθεκτικής στην κρίση. θέλουμε να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας υπόδειγμα από ένα εσωστρεφές και κρατικοδίαιτο μοντέλο οικονομίας σε ένα εξωστρεφές καινοτόμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης».

Κωστής Χατζηδάκης: Οι επενδύσεις είναι η μαγική λέξη για την ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της επένδυσης της BAT στη χώρα. Όπως ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του «Είμαστε διψασμένοι για επενδύσεις στην Ελλάδα και οι επενδύσεις είναι η μαγική λέξη για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν καινούριες ποιοτικές δουλειές και να σταματήσεις το brain drain που έχουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η επένδυση της BAT είναι καλοδεχούμενη τόσο από τη ΝΔ όσο και από όλους τους Έλληνες.

Εμείς στη ΝΔ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να κάνουμε απόλυτα σαφές ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Θέλουμε να εκπλήξουμε θετικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, θέλουμε να πιστεύουμε, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές στηριγμένοι σε ένα τρίπτυχο λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι και θαρραλέο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα που είναι και μοχλός για την πρόοδο της χώρας».

Επίσης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που η νέα επένδυση από μια μεγάλη διεθνή καπνοβιομηχανία γίνεται σε ένα προϊόν που είναι λιγότερο επιβλαβές για τη δημόσια υγεία. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ΒΑΤ έχει λάβει τα μηνύματα της ευαισθησίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο για το ζήτημα της δημόσιας υγείας» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

150 εκατ. ευρώ και 250 νέες θέσεις εργασίας από την επένδυση της BAT

Την Ελλάδα επέλεξε η British American Tobacco (BAT) ως μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που θα διαθέτει ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων επόμενης γενιάς του ομίλου, λανσάροντας το καινοτόμο προϊόν θερμαινόμενου καπνού glo. Συνολικά, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει με 150 εκατ. ευρώ την ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια δημιουργώντας παράλληλα 250 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2019, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προϊόντος.

Το glo, είναι σύμφωνα με την BAT, είναι προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου με το αερόλυμα που σχηματίζεται από τη θέρμανση να παράγει μια φυσική γεύση καπνού, αντίστοιχη με αυτή του τσιγάρου, αλλά με περίπου 90%-95% λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Η συσκευή είναι εύχρηστη και θερμαίνει ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού (NEO Sticks) χωρίς καύση. Η συσκευή glo είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μέσω των καταστημάτων και του e-shop της NOBACCO (nobacco.gr/glo), ενώ οι ράβδοι καπνού που χρησιμοποιούνται στη συσκευή είναι διαθέσιμες και σε άλλα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η British American Tobacco, με στόχο να ηγηθεί της κατηγορίας των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών, στο κάπνισμα, προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα προϊόντα ατμίσματος. Παγκοσμίως, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι ενήλικες καπνιστές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέσα και από τις δυνατότητες που ανοίγονται από την ανάπτυξη στον τομέα αυτό, η British American Tobacco Hellas στηρίζει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, ενισχύοντας τους Έλληνες λιανεμπόρους, προμηθευτές και εργαζόμενους και παράλληλα επεκτείνοντας περαιτέρω το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο στον Πειραιά, το οποίο συνεχίζει να συμβάλλει στις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας. Το λανσάρισμα του glo αποτελεί σημαντική βάση για αυτή την επένδυση, καθώς το λανσάρισμα δημιουργεί αμέσως 100 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, έως το 2019 πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 250 νέες θέσεις εργασίας.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.