Το μπιφτέκι από ταπεινή πατάτα αποκτά ινδικό χαρακτήρα με τα μπαχαρικά (κουρκουμά, σπόρους μουστάρδας, φύλλα κάρι) που συνοδεύουν σχεδόν κάθε πιάτο της Κεράλα.

Αν δεν έχετε φύλλα κάρι μπορείτε να τα παραλείψετε, όμως δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στα φαγητά, σχεδόν όπως κάνει το λάδι τρούφας. Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Τρία φύλλα κάρι σε ένα ποτήρι καυτό νερό με μια πρέζα ζάχαρη και λίγο λάιμ γίνονται αφέψημα για καλύτερη πέψη.

Για 4 άτομα:

  • ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαύροι σπόροι μουστάρδας
  • 1⁄2 κ.γ. σκόνη κουρκουμάς
  • 10 φύλλα κάρι (προαιρετικά)
  • 4 μεγάλες πατάτες, βρασμένες και λιωμένες σε πουρέ
  • 4 κ.σ. μαγειρεμένες φακές
  • 50 γρ. σπανάκι, πλυμένο
  • θαλασσινό αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι

Για το αβοκάντο:

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • χυμός από 1⁄2 λεμόνι

Για το αγγούρι τουρσί:

  • 1⁄2 αγγούρι, κομμένο πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, λιωμένοι σε γουδί
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμός από 1⁄2 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί

 

Εκτέλεση:

  • Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 5′, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τους σπόρους μουστάρδας (προσέχετε γιατί σκάνε στο λάδι). Πάρτε μια κουταλιά κρεμμύδι και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
  • Με το τηγάνι ακόμη στη φωτιά, προσθέστε τον κουρκουμά και τα φύλλα κάρι και τηγανίστε για άλλο 1 περίπου λεπτό. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ να κρυώσει.
  • Προσθέστε στο κρεμμύδι τον πουρέ πατάτας και τις φακές, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
  • Ζεματίστε το σπανάκι σε ένα ζεστό τηγάνι με λίγο λάδι για να μαραθεί. Προσθέστε το στο μείγμα της πατάτας.
  • Χωρίστε το μείγμα πατάτας σε 4 μερίδες και φτιάξτε 4 μπιφτέκια. Βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν.
  • Σε άλλο μπολ ανακατέψτε καλά τη σάρκα από τα αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού και την κουταλιά μαγειρεμένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώστε καλά.
  • Για το τουρσί, βάλτε τις φέτες αγγούρι σε ένα μπολ και προσθέστε όλα τα υλικά του. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια για να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
  • Βάλτε το τηγάνι σας ξανά στη φωτιά. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, τηγανίστε τα μπιφτέκια πατάτας από το ψυγείο για 2–3′ από κάθε πλευρά, μέχρι να ζεσταθούν και να ροδίσουν ελαφρά.
  • Σερβίρετε κάθε μπιφτέκι με το μείγμα από αβοκάντο και το τουρσί αγγουριού.

Η συνταγή είναι της Anna Jones που έχει εκδώσει τρία πολύ ωραία βιβλία μαγειρικής και γράφει συχνά στον Guardian. H ίδια προτείνει και άλλες χρήσεις για το τουρσί αγγούρι:

  • Σε ένα μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών.
  • Δίπλα σε ένα μπολ με ρύζι και νταλ
  • Δίπλα σε οποιοδήποτε κάρι.
  • Σε ένα σάντουιτς με τυρί (π.χ. με Philadlephia και ξύσμα λεμονιού).

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.