Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά την αναθεώρηση του συντάγματος, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές για στήριξη.

Σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος, με βάση τα όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει ότι η συζήτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές), την οποία όμως δεν διαθέτει ο Ζάεφ. Θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων εκ των βουλευτών του VMRO-DPMNE, το οποίο όμως τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε τη Δευτέρα άλλη μία έκκληση προς τους βουλευτές, ζητώντας τους να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους.

«Όλοι οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη ενώπιον των πολιτών να διασφαλίσουν την πορεία της “Μακεδονίας” προς την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περνά μέσα από την “μακεδονο-ελληνική” συμφωνία», έγραψε στο Facebook.

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.