Η νέα σχολική χρονιά άρχισε πριν από έναν μήνα περίπου και οι γονείς είναι και πάλι σε επιφυλακή για ιώσεις, κρυολογήματα αλλά και σοβαρότερες παθήσεις.

Μια επίσκεψη στον παιδίατρο αυτή την περίοδο, όπου θα εξετάσει το παιδί και θα μας ενημερώσει για όλες τις ασθένειες που είναι σε έξαρση, κρίνεται ενδεδειγμένη. Ο παιδίατρος, μεταξύ άλλων, οφείλει να μας ενημερώσει και για την Μηνιγγίτιδα Β, που λόγω εποχικότητας και ευκολίας του τρόπου μετάδοσης, ο κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά αυτή την χρονική περίοδο, είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Κι αν πιστεύετε ότι το δικό σας παιδί δεν κινδυνεύει, καλό είναι να γνωρίζετε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, που δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλει μωρά, νήπια και εφήβους, ενώ εξελίσσεται ταχύτατα σε μόλις 24 ώρες με πιθανότητα να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Αύξηση των κρουσμάτων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικινδυνότητας της νόσου αποτελεί η περίπτωση ενός μωρού μόλις 8 μηνών στην Κρήτη που έχασε την ζωή του από μηνιγγίτιδα Β, τον περασμένο Ιούνιο. Το μωρό, σε 24 μόλις ώρες νικήθηκε από την νόσο και εξέπνευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.

Παράλληλα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Ρόδο, τη Βέροια, την Κομοτηνή και την Τρίπολη.



Αυξήθηκαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας την περασμένη σχολική χρονιάΑυξήθηκαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας την περασμένη σχολική χρονιά

Η μηνιγγίτιδα είναι μία ύπουλη νόσος

Αυξήθηκαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας την περασμένη σχολική χρονιά

Τελευταίο παράδειγμα, ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας Β στη Σκύρο, με ένα 13χρονο αγόρι. Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεσα διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου ακολούθησε την ενδεδειγμένη θεραπεία και διέφυγε τον κίνδυνο. Μάλιστα, εξαιτίας της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου της Μηνιγγίτιδας Β, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αναβλήθηκε προληπτικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου. Παράλληλα, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Τι κάνει την Μηνιγγίτιδα Β τόσο ύπουλη;
Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αποτελεί επίσης, έκπληξη το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.



Οι γονείς δεν πρέπει να παραμείνουν απαθείς μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο της νόσου. Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.