Με ένα ξανθό μαλλί στα όρια του πλατινέ, στενά παντελόνια και γυαλιά ηλίου ακόμη και σε κλειστούς χώρους, η Donatella Versace μπορεί να μην μοιάζει με την κλασική businesswoman – αλλά το μυαλό της είναι τόσο αιχμηρό όσο και οι 12ποντες γόβες στιλέτο της.



Έχει ξεπεράσει φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια – από την δολοφονία του αδερφού της μέχρι τον εθισμό της στην κοκαϊνη – για να μεταμορφώσει τον οίκο Versace από μια επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής σε μια κερδοφόρα επιχείρηση με περισσότερα από 200 καταστήματα παγκοσμίως και ετήσια έσοδα πάνω από 664 εκατομμύρια ευρώ.
Η Donatella Versace πλαισιωμένη από διάσημα μοντέλαΗ Donatella Versace πλαισιωμένη από διάσημα μοντέλα

Αναπόφευκτα συνδεδεμένη με τον ιταλικό οίκο μόδας από τον θάνατο του αδερφού της Gianni το 1997, η Donatella, τώρα 63 ετών, επέμενε πέρυσι ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το ρόλο της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας και αντιπροέδρου του οίκου.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, φάνηκε ότι έκανε ακριβώς αυτό, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Versace πωλήθηκε στον αμερικανικό κολοσσό Michael Kors για το ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φυσικά, αυτό το γεγονός αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, με τους οπαδούς να αναρωτιούνται αν η εξαγορά θα «καταστρέψει» την εταιρεία και θα «σκοτώσει» την εικόνα που δημιούργησε αυτή την επιτυχία του οίκου.

Ο Michael Kors, ο οποίος την περασμένη χρονιά αγόρασε τον Jimmy Choo για περίπου 900 εκατομμύρια λίρες, σχεδιάζει να ανοίξει 100 νέες μπουτίκ Versace με σκοπό να διπλασιάσει τις πωλήσεις, να επικεντρωθεί περισσότερο στην κερδοφόρα αγορά των αξεσουάρ και να συνδυάσει και τα τρία εμπορικά σήματα σε μια εταιρεία που ονομάζεται «Capri Holdings», της οποίας η Donatella θα ηγείται του «δημιουργικού οράματος».

Η μητέρα 2 παιδιών, που έχει τον οίκο με τον άλλο αδερφό της, τον 73χρονο Σάντο, και την 32χρονη κόρη της Αλέγκρα, επιμένει ότι έπρεπε να πουληθεί για να «φτάσει στο μέγιστον των δυνατοτήτων του».



Τόνισε επίσης ότι το πάθος της δεν ήταν ποτέ πιο δυνατό – αν και δεν ξεκαθαρίζει για ποιο πάθος μιλά. Το πάθος της για τον οίκο Versace ή για τα 225 εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν στον τραπεζικό της λογαριασμό μετά την εξαγορά; Το πάθος της για τις πολυτελείς διακοπές που της αρέσει να μοιράζεται στο Instagram και για τις οποίες θα έχει τώρα περισσότερο χρόνο ή το πάθος της για την οικογένειά της, το οποίο, κατά καιρούς, φθάνει σε οριακά σημεία από τον λαμπερό κόσμο της μόδας; Η απόφασή της για την εξαγορά είτε ήταν ξαφνική είτε ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν κατηγορηματική πως θα διατηρούσε τον ρόλο της, λέγοντας «Δεν πάω πουθενά αυτή τη στιγμή» και σε μια συνέντευξη αυτό τον μήνα, η Donatella μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον οίκο της χωρίς να υπονοεί κάτι.

Τι την έκανε λοιπόν να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας της;

Ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον από την γέννησή της
Η κόρη μιας Ιταλίδας μοδίστρας, η Donatella μεγάλωσε κάνοντας είδωλο τον αδερφό της Gianni, που ήταν μεγαλύτερος κατά 8 χρόνια. «Μου έφτιαχνε κοντές δερμάτινες φούστες, με πήγαινε στις ντίσκο και μου φερόταν σαν να ήμουν γυναίκα» θυμάται.
«Ήμουν η κούκλα του και ο καλύτερος του φίλος».

Η Donatella με τον αδερφό της Gianni VersaceΗ Donatella με τον αδερφό της Gianni Versace
Περιγράφοντας την εφηβεία της, ως «τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής μου» ήταν στη σκιά της επιτυχίας του αδερφού της και αρνήθηκε την αυτονομία από την νεαρή ηλικία.

Την στιγμή που πήρε το πτυχίο της στις γλώσσες, ο Gianni, που ίδρυσε τον Versace το 1978, ήταν ήδη επιτυχημένος σχεδιαστής και η μοίρα της Donatella είχε σφραγιστεί: «Τελείωσα το πανεπιστήμιο και έσπευσα να συνεργαστώ μαζί του. Στην πραγματικότητα, δεν είχα άλλη επιλογή».Ίσως, έχοντας ήδη προμελετημένη όλη της τη ζωή, η Donatella δεν μπορούσε παρά να ενδώσει σε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Τυφλωμένη από την δολοφονία του αδερφού της
Ως συνεργάτης του Gianni και μούσα του, η Donatella ενθουσιάστηκε όταν ο Σάντο ανέλαβε την επιχειρηματική πλευρά του οίκου. Με την βοήθεια της φήμης του οίκου, τα «σούπερ μόντελς» που μόλις είχαν ανακαλυφθεί ως όρος που προωθούσαν τα ρούχα του οίκο υπό τους οίκους του Freedom του George Michael το 1991, και το διάσημο φόρεμα που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ το 1994, το στάτους του οίκου Versace, ισχυροποιήθηκε.

Αλλά στις 15 Ιουλίου 1997, ο ομοφυλόφιλος σχεδιαστής δολοφονήθηκε έξω από το αρχοντικό του στο Μαϊάμι, από τον μανιακό δολοφόνο Άντριου Κούναναν, που προφανώς ζήλευε την επιτυχία του Gianni. Ο Κούναναν στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

«Το βλέμμα του νεκρού αδερφού μου με στοιχειώνει μέχρι σήμερα. Μια σφαίρα χτύπησε το λαιμό του και μια άλλη το πρόσωπό του» δήλωσε η Donatell, η οποία ήταν παντρεμένη τότε με το μοντέλο από την Αμερική Πολ Μπεκ ,με τον οποίο είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την Αλέγκρα και τον Δάντιελ, που τώρα είναι 28 ετών.

Η Donatella με τον αδερφό της Santo και την κόρη της ΑΛέγκρα στην κηδεία του GianniΗ Donatella με τον αδερφό της Santo και την κόρη της ΑΛέγκρα στην κηδεία του Gianni
Σοκαρίστηκε τόσο από την θλίψη και από την ευθύνη της επιχείρησης του αδερφού της, η οποία τώρα έπεφτε στα δικά της χέρια: Ο Gianni που είχε εξιδανικεύσει την Αλέγκρα, ηλικίας τότε μόλις 11 ετών, άφησε στη διαθήκη του το 50% του οίκου σε αυτή, ενώ η Donatella κληρονόμησε το 20% και ο Σάντο το 30%.

Κάνοντας αυτό, λέει η Donatella όχι μόνο «έβαλε ένα τεράστιο βάρος» στην Αλέγκρα, αλλά παγίδευσε την αδερφή του: «Δίνοντας τον μισό οίκο στην κόρη μου, με ανάγκασε να αναλάβω την ευθύνη της εταιρείας μέχρι αυτή να ήταν σε ηλικία να πάρει τα ηνία. Αν δεν το είχε κάνει αυτό, μπορείς να είχα εγκαταλείψει την εταιρεία μετά τον θάνατό του».

Αμφιβολίες, χρέη και ναρκωτικά
Έχοντας αναλάβει την επιχείρηση, οι πρώτες συλλογές της Donatella ήταν επικριτικές. Έχοντας αρχίσει να κάνει χρήση κοκαΐνης στα 20 της, ο κλιμακωτός εθισμός της έγινε το μυστικό που όλοι γνώριζαν στη βιομηχανία της μόδας και ο ηγετικός της ρόλος ήταν ασταθής.

Σύμφωνα με την Ντέμπορα Μπαλ, συγγραφέα του βιβλίου « House Of Versace», η Donatella σπάνια εμφανιζόταν στα meetings πριν από το μεσημέρι και μερικές φορές, έκανε χρήση κοκαΐνης μπροστά στο προσωπικό. «Τα πέντε πρώτα χρόνια, χάθηκα» παραδέχτηκε αργότερα η Donatell. «Έκανα πολλά λάθη».

Ανεβάζοντας τις πωλήσεις άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ το 1997, μέχρι το 2004 η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με χρέη ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ρούχα της, που ήταν κολλημένα στη δεκαετία του ‘90, έδειχναν ολοένα και πιο μακριά από τα συγκρατημένα της εποχής, και στα μέσα της δεκαετίας, η εταιρεία ήταν πολύ κοντά στο κλείσιμο.

«Ήθελα να πετύχω για τον Gianni, επειδή νοιαζόταν τόσο πολύ για την επιχείρηση και ξέρω πως θα ήθελε να συνεχίσει να υπάρχει» είχε δηλώσει η Donatella. «Αλλά φοβόμουν και δεν είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου».

Ο εθισμός οδήγησε στην παρέμβαση του Έλτον Τζον
Η Donatella ανακάλυψε την κοκαϊνη στη δεκαετία του 80, στα πάρτι των διασημοτήτων.
Ο Έλτον Τζον ανάγκασε την Donatella να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσηςΟ Έλτον Τζον ανάγκασε την Donatella να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης

Σύμφωνα με τον πρώην σύντροφο του Gianni, Αντόνιο Ντ’ Αμίκο, ο σχεδιαστής ήταν «εξοργισμένος» όταν έμαθε για την κακή συνήθεια της αδερφής του από τον κοινό τους φίλο, Έλτον Τζον.

«Ήταν σοκαρισμένος» λέει ο Ντ’Αμίκο, που περιγράφει την Donatella ως «τέρας» λόγω της δύσκολης συμπεριφοράς της. Το 2004, κατά τη διάρκεια των 18ων γενεθλίων της Αλέγκρα σε ένα πάρτι στο Μιλάνο, ο Έλτον έφτασε στο σημείο να σύρει την Donatella σε μια κλινική αποτοξίνωσης με ιδιωτικό αεροπλάνο, όπου παρέμεινε για 2,5 μήνες.

Η Donatella έχει δηλώσει: «Ορισμένα βράδια ήμουν πολύ χάλια και ντροπιαζόμουν μπροστά στα παιδιά μου. Το μίσος για τον εαυτό μου γινόταν όλο και πιο έντονο. Κανείς δεν πίστευε ότι θα δεχόμουν την προσφορά του Έλτον, αλλά λίγα λεπτά αργότερα, αντάλλαξα το βραδινό μου φόρεμα και τα διαμάντια μου για μια αθλητική φόρμα. Πήγα στο αεροδρόμιο με μια αλογοουρά και χωρίς μέικ-απ».

Σώθηκε από την γυναικεία της επανάσταση
Αφότου βγήκε από το κέντρο αποτοξίνωσης, η Donatella επικεντρώθηκε στις συλλογές που περιείχαν λιγότερα στοιχεία από τις αποκαλυπτικές τάσεις του αδερφού της προς μια πιο «θηλυκή πλευρά». Η στρατηγική αυτή έφερε αποτέλεσμα: το 2006, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 16 εκατομμυρίων ευρώ και το 2007, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 30%.

Παιδιά που μεγάλωσαν στο προσκήνιο
Δεδομένου ότι η Donatella περιγράφει την Αλέγκρα και τον Ντάνιελ ως «τα μεγαλύτερα επιτεύγματά» της, πρέπει να ήταν οδυνηρό το γεγονός πως και τα δύο μεγάλωσαν στο προσκήνιο. Είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που την οδήγησαν στην πώληση του οίκου.



Η Αλέγκρα, που θα κληρονομήσει περίπου 626 εκατομμύρια ευρώ μετά την πώληση του Versace – είναι διευθύντρια της εταιρείας αλλά λέγεται ότι δεν έχει μεγάλη ανάμιξη σε αυτήν.

Αυτή η νεαρή που έπασχε από ανορεξία χρησιμοποίησε το επίθετο του πατέρα της για να ξεφύγει από την κληρονομιά της, αλλά όπως παραδέχτηκε το 2011: «Όπου κι αν πήγαινα, ήμουν μία Versace. Δεν μπορούσα να ξεφύγω κι αυτό μου έκανε κακό».

Ο Ντάνιελ, ένας μουσικός που ζει στο Λονδίνο, και που κληρονόμησε την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του θείου του, επιθυμεί ομοίως να αποστασιοποιηθεί από την μητέρα του. «Δεν θέλεο να ξέρουν οι άλλοι ότι είναι γιος μου» δήλωσε η Donatella, παραδεχόμενη ότι έχει υποσχθεί να μην μιλάει γι’ αυτόν δημόσια.

Οι σχέσεις και οι γοητευτικοί άνδρες
Η Donatella που δεν μιλά για την ερωτική της ζωή, μπορεί να θέλει να αποστασιοποιηθεί από την Versace, ώστε να μπορεί και πάλι να βγαίνει ραντεβού.

Όχι ότι δείχνει μεγάλη πρόθεση να συγκρατηθεί.

«Οι άνδρες είναι απαραίτητοι μόνο για ερωτικές σχέσεις και για σωματική χαλάρωση» είπε πρόσφατα, προσθέτοντας πως υπήρξαν «άλλοι» μετά το διαζύγιό της το 2000, αλλά ότι «δεν χρειάζομαι σύζυγο ή σύντροφο. Δεν μου αρέσει να ζω με κάποιον άλλον. Είμαι πολύ χαρούμενη και ολοκληρωμένη με την ιδιωτική μου ζωή».

Μετά το διαζύγιο με τον Μπεκ, έπειτα από 17 χρόνια έγγαμου βίου, έχει κάνει ελάχιστα σχόλια σχετικά με τον γάμο της, λέγοντας μόνο πως είναι «αποξενωμένοι» αλλά «πολιτισμένοι».

Ο δεύτερος γάμος της το 2004, με τον επιχειρηματία Μανουέλ Νταλόρι, διήρκησε μόλις ένα χρόνο, και ήταν ακόμη πιο μυστικός.

Είναι ωστόσο, πιο αποκαλυπτική όσον αφορά στο ανδρικό σώμα, ποζάροντας δίπλα σε μιασειρά από ημίγυμνους άνδρες σε ένα βίντεο στο Instagram και δηλώνοντας απροκάλυπτα: «Μου αρέσει να περιβάλλομαι από πανέμορφα αγόρια».

Τα πλατινέ μαλλιά και το μέικ απ

Έχοντας αρχικά ανοίξει το χρώμα των μαλλιών της μετά από τις οδηγίες του Gianni σε ηλικία μόλις 11 ετών, τα ξανθά – τίγκα στο οξυζενέ μαλλιά της είναι συνώνυμα του εμπορικού σήματός της: το στυλ των μαλλιών της, το μαυρισμένο δέρμα και το έντονο eyliner στα μάτια της είναι μια προσπάθεια να παρουσιάσει ένα ικανό άτομο, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

«Τα μαλλιά μου έγιναν όλο και πιο ξανθά και το μακιγιάζ μου όλο και πιο παχύ» θυμάται από την περίοδο που ακολούθησε το θάνατο του αδερφού της.

«Ένιωθα ότι όλος ο κόσμος με κοίταζε επικριτικά και δημιούργησα μια μάσκα που θα με προστάτευε».

Δημιουργώντας μια «άλλη Donatella: παγωμένη και σε απόσταση, επιθετική και τρομακτική» λέει ότι δεν μπήκε στον πειρασμό να αλλάξει το χτένισμά της επειδή «τα ξανθά μαλλιά είναι ένας τρόπος ζωής. Επέζησα σε καταστροφές στη ζωή μου εξαιτίας της δύναμης που μου δίνουν τα ξανθά μαλλιά».

Πρωτεϊνες και 8 εσπρέσσο την ημέρα
Με ύψος 1,57, η Donatella λέει ότι νιώθει «γυμνή» χωρίς τα ψηλά τακούνια – μάλιστα τα φορούσε ακόμη κι όταν ήταν στην κλινική αποτοξίνωσης.

Η λεπτή φιγούρα της, που την επιδεικνύει με στενά τζιν και φορέματα της δικής της συλλογής, είναι το αποτέλεσμα «σκληρής δουλειάς» – ισχυρίζεται ότι γυμνάζεται καθημερινά τα τελευταία 18 χρόνια για «τουλάχιστον 5 λεπτά» και κάνει ασκήσεις βάρους 4 φορές την εβδομάδα.

Η Donatella – που εγκατέλειψε το κάπνισμα (δύο πακέτα την ημέρα) το 2013 – λέει ότι κάποτε απέλυσε έναν προσωπικό γυμναστή επειδή δεν την άφηνε να καπνίζει.

Το θρυλικό φόρεμα Versace που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ και έγινε συνώνυμο του οίκουΤο θρυλικό φόρεμα Versace που φόρεσε η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ και έγινε συνώνυμο του οίκου

Όσον αφορά στη διατροφή της, το μεσημεριανό της γεύμα είναι σαλάτα και πρωτεϊνη με 8 εσπρέσο την ημέρα αλλά και πολύ παγωμένο νερό.

Πανάκριβα σπίτια και πολυτελείς διακοπές
Το σπίτι της Ντονατέλα Βερσάτσε είναι ένα διώροφο διαμέρισμα στο Μιλάνο, που ανήκε στον Gianni, με μαρμάρινους κίονες, χρυσά έπιπλα και αγγεία με τα αγαπημένα της κόκκινα τριαντάφυλλα.

Όσο για τις διακοπές της, φροντίζει να ενημερώνει τους 3,5 εκατομμύρια οπαδούς της στο Instagram για τις ξέγνοιαστες στιγμές της στην ιδιωτική της πισίνα στο Palazzo Versace στο Ντουμπάι – το νεοκλασικό παλάτι των 560 εκατομμυρίων ευρώ που άνοιξε το 2016, αλλά και το βίντεο που την δείχνει σε ένα γιοτ να κάνει ηλιοθεραπεία και την λεζάντα «ξυπνήσετε με όταν τελειώσει ο Αύγουστος».

Σίγουρα μπορεί να φανταστεί κανείς πως θα συνεχίσει πλέον τη ζωή της χωρίς το βάρος της οικογενειακής επιχείρησης στις πλάτες της!

Φωτογραφίες: AP

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.