Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής, για τη ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα από τα αστικά λύματα του Άργους Ορεστικού.

Πιο συγκεκριμένα, και με αφορμή τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής που έχει προκαλέσει η ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής,στην ερώτησή του, αφού αναφέρει ότι το νέο αποχετευτικό σύστημα της πόλης του Άργους Ορεστικού, που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση,δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, επισημαίνεικαι την απουσία βιολογικού καθαρισμούστην πόλη, αν και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στη συνέχεια της ερώτησής του,ο Νίκος Χουντής τονίζει τα έντονα προβλήματα και τους κινδύνους που προκαλεί στο περιβάλλον αλλά και στην υδροδότηση των οικισμών η κατάσταση αυτή και ζητάει από την Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εφαρμοσθεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία των υδάτων.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής :



Ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα από αστικά λύματα, μέτρα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων

Ανησυχία και έντονες αντιδράσεις σε κάτοικους του Νομού Καστοριάς έχει προκαλέσει η ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα, με τα αστικά λύματα της πόλης του Άργους Ορεστικού.

Ενώ έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί από το 2009  το νέο αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα τα λύματα της πόλης να καταλήγουν με το παλαιό αποχετευτικό σύστημα στον ποταμό Αλιάκμονα.

Δεδομένου ότι :

Η πόλη του Άργους Ορεστικού δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 91/271ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία  98/15 ΕΕ).

Η περιοχή όπου εκβάλουν οι αγωγοί τα λύματα, θεωρείται εξαιρετικού φυσικού κάλλους, αποτελεί βιότοπο της άγριας πανίδας και μοναδικός πνεύμονας οξυγόνου.

Η περιοχή προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία Natura 2000.

Από τον ποταμό Αλιάκμονα, εξαρτάται η υδροδότηση δεκάδων οικισμών και της Θεσσαλονίκης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γνωρίζει το πρόβλημα της ρίψης λυμάτων στον ποταμό Αλιάκμονα και την συνακόλουθη ρύπανση του;
  2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοσθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία τόσο όσον αφορά την συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων, όσο και για τη προστασία και διαχείριση των υδάτων;

 

Το Γραφείο Τύπου               28.09.2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.