Έχει πετύχει μεγάλη επέκταση στο εξωτερικό με 16 εργοστάσια σε 10 χώρες


Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται η η εταιρεία που έμαθε τους Έλληνες να τρώνε κρουασάν. Ο λόγος για την Chipita η οποία το 2006 πέρασε στο άρμα της Vivartia μετά την τριπλή συγχώνευση ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενικής Τροφίμων και το 2010 αποσχίσθηκε από τη Vivartia – η οποία, στο μεταξύ, από το 2007 είχε περάσει στον έλεγχο της MIG – και εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olayan.

Η εταιρεία έχει πετύχει μεγάλη επέκταση στο εξωτερικό με 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και παρουσία των προϊόντων της σε 56 χώρες. Στο τιμόνι της εταιρείας ήταν πάντα ο ιδρυτής της κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Σήμερα στον όμιλο υπάρχουν περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι στο σύνολό τους. Περίπου 4.700 στην Chipita και 6.500 στις στρατηγικά συνεργαζόμενες εταιρείες.

H Chipita είναι μια εταιρεία γνωστή σε όλους τους Έλληνες. Ιδρύθηκε το 1973 στην Ελλάδα με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία αλμυρών snacks, με βασικό, τότε, προϊόν τα Extra τυρογαριδάκια και από το 1988 τα πατατάκια (potato chips).

Το 1991, κυκλοφόρησε το croissant 7 DAYS – ατομικό, συσκευασμένο, μακράς διαρκείας, και πολύ γρήγορα και το mini 7 DAYS.



Λίγα χρόνια μετά, το 1995, κυκλοφόρησε τα Βake Rolls, ένα καινοτόμο, αλμυρό προϊόν που γνώρισε πολύ γρήγορα μεγάλη επιτυχία.

Περίπου την ίδια εποχή, η Chipita ξεκινά την πορεία της διεθνοποίησής της, μια πορεία την οποία ακολουθεί πιστά μέχρι σήμερα. Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται με δύο τρόπους: είτε με δικές της εταιρείες είτε με στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς ή ισχυρές τοπικές εταιρείες.

Ήδη από το 1996, η Chipita «επιχειρεί» εκτός των ελληνικών συνόρων με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων στη Βουλγαρία και την Αίγυπτο. Aκολουθούν εργοστάσια στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και πρόσφατα στην Ινδία, την Τουρκία και την Μαλαισία. Παράλληλα με τα εργοστάσια, η Chipita δημιουργεί εμπορικά γραφεία και δομές σε 8 χώρες: Γερμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σερβία, Σλοβακία και Τσεχία, Belarus και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόταση εξαγοράς

Όπως έγινε γνωστό μέσα στο καλοκαίρι η εταιρεία δέχθηκε προτάσεις εξαγοράς και όπως φαίνεται έχει καταλήξει στην πρόταση που θέλει.

Όπως έγραψε το insider.gr προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με την Mondelez. Η Mondelez International δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Mondelez Ελλάς. Έχει ετήσια έσοδα 26 δισ. δολάρια και παρουσία σε 165 χώρες.

Μεταξύ των brands που διακινεί στην αγορά είναι: σοκολάτες Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, Lacta, Υγείας Παυλίδη, τυρί κρέμα Philadelphia, μπισκότα Oreo, ροφήματα σοκολάτας Lacta και Cadbury, τσίκλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls κ.λπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη διενεργείται από ανεξάρτητους συμβούλους ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της Chipita η οποία διαθέτει 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και τα προϊόντα της έχουν παρουσία σε 56 χώρες.

Σήμερα το 80% της Chipita ανήκει στον Όμιλο Olayan, το οποίο απέκτησε το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ, ενώ το 12% ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το υπόλοιπο 8% σε άλλους επιχειρηματίες.

Η απόφαση για την πώληση της Chipita πάρθηκε οριστικά μετά την αναβολή της εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σημειώνεται ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει αγοράσει τα αλλαντικά Νίκας.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.