Άπειρες δίαιτες και διατροφές κυκλοφορούν εκεί έξω, διαφορετικές

μεταξύ τους, που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα με πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, οι δίαιτες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απώλεια βάρους αλλά και με την συνολική μας υγεία και σωστή διατροφή.

Ποια από όλες όμως μας ταιριάζει; Τι πρέπει να τρώμε και τι όχι;

Ένα νέο trend που εμφανίστηκε στο food diary της Bianca Cheah, που είναι μοντέλο και επιχειρηματίας, είναι η low histamine diet ή αλλιώς δίαιτα χαμηλής ισταμίνης.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια δίαιτα που μπορούν να δοκιμάσουν όλοι, αλλά για ένα διατροφικό πλάνο για όσους μπορεί να έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη. 

«Η ισταμίνη είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις τροφές που είναι παλαιωμένες ή έχουν υποστεί ζύμωση», αναφέρει η Kate Scarlata, διαιτολόγος και συγγραφέας.

Για παράδειγμα, το τυρί τσένταρ και το γκούντα, κρέατα, το κρασί, το ξυνολάχανο και το ψάρι σε κονσέρβα.

Κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην ισταμίνη. Η δυσανεξία αυτή είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης της ισταμίνης και της αδυναμίας του σώματος να την επεξεργαστεί εντελώς. Στους υγιείς ανθρώπους, η ισταμίνη μπορεί γρήγορα να αποτοξινωθεί από ένζυμα που ονομάζονται ομινο-οξειδάσες, κυρίως από το ένζυμο της διαμίνης (DAO). 

Κάποιοι έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των ενζύμων και κινδυνεύουν περισσότερο την τοξικότητα της ισταμίνης. 

Δυστυχώς, οι περισσότερες τροφές δεν είναι χαμηλές σε ισταμίνη. Η διατροφή είναι πολύ περιοριστική, γι΄ αυτό αποτελεί ένα προσωρινό διαγνωστικό εργαλείο.

Λαχανικά όπως το αβοκάντο, η μελιτζάνα, το σπανάκι και οι ντομάτες είναι πλούσια σε ισταμίνες. Οι επιλογές που είναι χαμηλές σε ισταμίνες είναι το φρεσκομαγειρεμένο κρέας, πουλερικά και ψάρι, σιτηρά χωρίς γλουτένη όπως ρύζι και κινόα, αυγά και υποκατάστατα γαλακτοκομικών όπως γάλα αμυγδάλου και καρύδας.

Άνθρωποι με τέτοια προβλήματα, είδαν βελτίωση όταν έκοψαν τροφές πλούσιες σε ισταμίνη. Ωστόσο, σε κάθε τέτοια περίπτωση, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

 

 

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.