Αφότου περάσει, δεν θα σου συνιστούμε να τις καταναλώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές απολαύσεις είναι να δαγκώνεις ένα ζουμερό φρούτο αμέσως μόλις βγαίνεις από τη θάλασσα και να συνδυάζεις τη γλυκιά γεύση του με την αρμύρα που έχεις ακόμη στο στόμα από τις βουτιές. Ή να απολαμβάνεις ένα λαχταριστό γεύμα με φίλους στον κήπο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καυτές ακτίνες του ήλιου αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για την επιδερμίδα αλλά και για το φαγητό μας! Εάν, λοιπόν, στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνεται μπάρμπεκιου στη βεράντα ή ολοήμερη «κατασκήνωση» στην παραλία, διαβάστε προσεκτικά τις ακόλουθες οδηγίες:

Ο Χρυσός Κανόνας των Δύο Ωρών
Προφανώς, ο χρόνος που θεωρείται ασφαλές να μείνει ένα τρόφιμο εκτός ψυγείου ή στο ύπαιθρο δεν είναι ο ίδιος για όλα -αλλά ούτε και για όλες τις μέρες ή τις στιγμές της ημέρας, αφού η θερμοκρασία παίζει κι αυτή το δικό της ρόλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικής Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ο βασικός κανόνας είναι ότι οι περισσότερες τροφές που διατηρούνται εντός ψυγείου μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια εντός δύο ωρών από τη στιγμή που θα τις βγάλουμε από τη συντήρηση. Για σιγουριά, εάν πρόκειται για μια πολύ ζεστή μέρα, περιορίστε το Χρυσό Κανόνα στη μία ώρα. Φυσικά, και η κοινή λογική θα σας βοηθήσει, που σημαίνει ότι εάν κάτι που έχει μείνει κάτω από τον ήλιο δείχνει αλλοιωμένο ή μυρίζει κάπως περίεργα, μην το φάτε.




Κρέας, κοτόπουλο και ψάρι
Μετά από μία έως δύο το πολύ ώρες εκτός ψυγείου, τα μαγειρεμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά μετατρέπονται σε ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων τα οποία δεν θέλετε στον οργανισμό σας. Όταν είναι ωμά όμως, τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν επάνω τους μέσα σε 20 λεπτά, γι’ αυτό αν έχετε σκοπό να κάνετε μπάρμπεκιου, θα πρέπει να παραμείνουν σε ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα μπουν πάνω στη φωτιά. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίσετε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη στα οποία έχετε ακουμπήσει τις ωμές πρώτες ύλες.

Τυριά
Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, κάποια είδη τυριών μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια ακόμα και έως έξι ώρες εκτός ψυγείου, αρκεί η θερμοκρασία περιβάλλοντος να μην υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλα τα τυριά, καθώς κάποια χαλάνε σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο νερό έχει το τυρί, τόσο λιγότερη ώρα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου. Έτσι, τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, η γραβιέρα κ.λπ. μπορούν να διατηρηθούν για κάποιες ώρες, ενώ τα μαλακά (φέτα, ρικότα, κατίκι κ.λπ.) πολύ λιγότερο (ακολουθήστε και σ’ αυτή την περίπτωση τον κανόνα των δύο ωρών).

Φρούτα και λαχανικά
Υπόκεινται επίσης στον κανόνα των δύο ωρών (μίας, εάν βρίσκονται κάτω από τον ήλιο). Για να διατηρηθούν φρέσκα, προτιμήστε να μην τα τεμαχίσετε μέχρι τη στιγμή που θα τα φάτε.

Χυμοί φρούτων
Όσοι διατηρούνται εντός ψυγείου, θα πρέπει να καταναλωθούν εντός τριών ωρών. Εάν είναι στον ήλιο, μέσα σε μία ώρα το πολύ.




Κρασί
Δεν είναι μόνο ότι η ιδέα του να πιεις ένα ποτήρι ζεστό κρασί δεν ακούγεται καθόλου δελεαστική, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι να μην πιεις ένα κρασί που έχει μείνει πολλή ώρα στον ήλιο. Η ζέστη και το φως επηρεάζουν τις τανίνες του, αλλοιώνοντας τη γεύση του που γίνεται πιο όξινη και αψιά γεύση. Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί στο πικ-νικ σας, θα πρέπει να πάρετε μαζί ένα cooler.

MADAMEFIGARO.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.