Ο Μάριο Σεντένο έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς την Αθήνα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

«Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα το γνωρίζει και είναι πεισμένη γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για να βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο των πολιτών της. Αυτό θα επιτύχει το μετα-προγραμματικό πλαίσιο της Ελλάδας. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε την ενισχυμένη επιτήρηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

«Να είμαι σαφής, η Ελλάδα είναι έξω από το πρόγραμμα. Βεβαίως πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις για να μετέχει στην ευρωζώνη όπως οι υπόλοιπες χώρες. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει πολιτικές επιλογές στους πολίτες της. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βελτιώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για να υπάρξει σταθερότητα, για να υπάρξουν επενδύσεις», είπε ο Σεντένο και αναφέρθηκε σε μερικές από τις προκλήσεις: προσεκτική δημοσιονομική πολιτική με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα, χρηστή διαχείριση δημοσιονομικών, σωστή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ευέλικτη και ανοιχτή αγορά εργασίας και προϊόντων, και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Ανέφερε ότι μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους και σημείωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος.

Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα, η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υγιή θεμέλια για βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε ακόμη.

«Ο Αύγουστος του 2018 είναι ορόσημο. Θα πρέπει να το γιορτάσουμε. Η εφαρμογή των μέτρων που υιοθέτησε η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα», σημείωσε επίσης ο Σεντένο.

«Η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς. Μπήκαν τα θεμέλια για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε.

«Καρφιά» από Μοσκοβισί

Από την πλευρά του, Πιερ Μοσκοβισί άφησε αιχμές, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες πολιτικοί, βάσει αυτών που άκουσα χθες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε και κυρίως να μην κρύβουν την αλήθεια. Η “ενισχυμένη εποπτεία” δεν αποτελεί 4ο πρόγραμμα. Όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέμματα. Είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

 

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.